Două timbre care celebrează masonii timișeni, lansate săptămâna aceasta. Ce bănățeni celebri...

Două timbre care celebrează masonii timișeni, lansate săptămâna aceasta. Ce bănățeni celebri le ilustrează

3
DISTRIBUIȚI

Eftimie-Murgu

Două timbre care aniversează 135 de ani de existență a Marii Loji Naționale din România a fost lansate săptămâna aceasta. Cele două timbre, având valorile nominale de 2.10 lei și 14,50 lei, prezintă elemente de simbolistică ale Marii Loji Naționale din România — luna, soarele și cele 12 semne zodiacale, într-o compoziție picturală din patrimoniul M.L.N.R., ale cărei elemente încearcă să reprezinte simbolul universului material și spiritual. Litera G face trimitere către Marele Arhitect, Dumnezeu.

De-a lungul timpului masonii au fost prezenți în istoria și cultura României. Bănățeni celebri s-au supus regulii de aur a Francmasoneriei: ”Cunoaște-te pe tine însuți, iubește-ți aproapele, ajută-l, respectându-i demnitatea”.

Amintim numai două exemple pe care le considerăm grăitoare pentru regiunea în care trăim.
Despre cărășeanul Eftimie Murgu, celebrul revoluţionar paşoptist se știe că a fost avocat, absolvent cu calificativul „Eminent” al Universităţii de Filosofie din Szeged şi al celei de Drept din Pesta, unde primeşte şi titlul de Doctor în drept Universal. Se mai știe că a fost ales deputat de Lugoj, de fapt, la 6 iulie 1848 fiind ales simultan în circumscripţiile Lugoj, Făget şi Oraviţa. Ceea ce nu este neaparat la fel de cunoscut e faptul că Eftimie Murgu a fost şi venerabil mason, apartenent al unei Loji Masonice din Iaşi.

traian vuiaInventatorul timișean Traian Vuia, cunoscut drept pionier al aviaţiei mondiale şi este creditat cu realizarea primului zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decât aerul a intrat în masonierie, iar acest lucru se vede prin prisma legărurilor din viața politică în care s-a implicat activ.


A făcut parte din Consiliul Naţional al Românilor din Transilvania şi Banat, fiind delegat al României la Conferinţa de Pace de la Paris din 1919. Conducătorul delegaţiei române la Paris a fost  Alexandru Vaida-Voevod, care a descris în memoriile publicate ulterior întâlnirea cu masonii din Loja Ernest Renan, condusă de Marcel Huard.   ”Huard era redactor la «Le Temps» şi Venerabilul lojei francmasonice Ernest Renan. În înţelegere cu Brătianu, am făcut cunoştinţă cu dânsul şi am intrat în lojă, împreună cu C. Brediceanu, M. Şerban, Gh. Crişan, I. Pilat, Tr. Vuia şi V. Niţescu. După îndeplinirea formalităţilor rituale am participat de 4-5 ori la «lucrările» lojei”, a scris fostul prim-ministru al României.

Oravița e recunoscută ca un oraș al masoneriei universale, după ce aici ajung mai mulți ”luminați”. Anul 1741, este considerat ca data primei menţiuni documentare a masoneriei pe teritoriul Oraviţei şi în Banatul Montan.

Primele informații legate de apariția Francmasoneriei în spațiul românesc sunt din deceniul 4 al secolului al XVIII-lea. Odată cu dobândirea suveranității naționale, lucru devenit realitate în urma Războiului de Independență (1877 — 1878) și a Congresului de pace ce i-a urmat, Francmasoneria din România marchează o nouă etapă decisivă în istoria să: constituirea, la 8/ 20 septembrie 1880, a Marii Loji Naționale din România, avându-l ca Mare Maestru pe căpitanul Constantin Moroiu.

3 COMENTARII

  1. Marele arhitect al acestei societati malefice este Lucifer.Ei se disting de satanisti,considerandu-se luciferieni.Masoneria are ca sursa sionismul mondial care va instaura,, novus ordo seclorum,,.E vai de sufletele lor,mai bine le era daca nu s-ar fi nascut.

  2. E o modă acum cu somitățile ce sunt date ca mari masoni .
    Erau prostiți cu grade mici , masoni din complezență socială acest fapt fiind la modă în epocă.Napoloeon Bonaparte își arăta disprețul pe față pt gradele lojelor periferice.Ca fapt divers și Mozart a fost băgat într-o lojă pt fraieri.A murit în sărăcie și vai de capul lui.Acum masonii se laudă cu el că a fost mason.Și Ceaușescu a fost la un moment dat cooptat în Loja Albastră(o lojă pt. proștii cu diplomă).Peste 100 de ani când se vor uita relele Epocii de Aur și i se va ridica statuie de erou al neamului,masoneria va declara(cu acte)că și Ceaușescu a fost mason.Cum zic acu” și despre D.Cantemir…

  3. Dacă Marele Arhitect = Dumnezeu, înseamnă că habar nu aveți de ceea ce este masoneria. În Timișoara, cu cât mai mulți masoni, cu atât mai puține personalități, ceea ce spune multe despre calitatea masoneriei.
    Cred că cea mai bună definiție a lojelor-capcană pentru ariviști este aceasta: Duce-măgarul-nu-știe-ce-duce. Pentru că ceea ce este în susul piramidei le este complet inaccesibil. Pentru cele din Timișoara: Fală-goală+cârnaț!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.