DRAMELE unor foști consumatori și traficanți de droguri, care-și petrec tinerețea în...

DRAMELE unor foști consumatori și traficanți de droguri, care-și petrec tinerețea în ÎNCHISOARE, la Timișoara: „O decizie greșită îți poate schimba viața”. Cum li s-au ruinat visele

5
DISTRIBUIȚI

poza 2 (14)

„Să nu consumați niciodată droguri, nu este deloc bine. Din cauza drogurilor, nu mi-am putut îndeplini visul, nu am reușit să-mi susțin lucrarea de licență, nu m-am putut realiza pe plan profesional, pentru că am ajuns în închisoare”. Acesta a fost mesajul pe care Florian l-a transmis mai multor tineri, astăzi, la Universitatea de Vest din Timișoara, unde a avut loc o dezbatere cu tematică antidrog dedicată Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Traficului și Consumului Ilicit de Droguri.

Florian are 30 de ani și este, pentru a doua oară, închis la Penitenciarul Timișoara pentru trafic și deținere de droguri. Tânărul din Timișoara este decis să nu se mai apropie de droguri atunci când va ieși din închisoare, peste doar câteva zile, mai ales că a văzut cum viața i s-a schimbat în mod dramatic. Florian povestește că a început să se drogheze pe când avea doar 14 ani, în cartierul în care locuia, influențat fiind de prieteni. La început, timișoreanul a consumat marijuana, a urmat ocazional ecstasy sau cocaină, iar apoi a ajuns să fumeze canabis în fiecare zi.

Patru ani mai târziu, Florian a început să facă și trafic de droguri. „Timp de 11 ani am consumat droguri. Pe la 18-19 ani am început să fac și trafic de droguri, în ideea de a-mi substanția câștigurile. În 2005 am fost arestat prima dată, iar după ce am ieșit am făcut trafic din nou și acum sunt închis la Penitenciarul Timișoara de aproximativ un an de zile, mai am de ispășit din pedeapsă câteva zile”, povestește Florian.

Fostul consumator de droguri are planuri mari pentru când va ieși din închisoare, vrea să-și întemeieze o familie, să susțină lucrarea de licență, să se înscrie la master și să-și găsească un loc de muncă. „Vreau să le spun tinerilor să nu se apuce de consum de droguri pentru că de la consum ajungi să faci trafic, să se gândească bine în ce anturaje umblă, anturajele sunt foarte periculoase.


Începi să vezi o grămadă de diferențe atunci când ești închis, vezi cine cu adevărat ți-e aproape, din fostul anturaj majoritatea te lasă baltă, vezi lucrurile mai limpede. În cazul meu nu e puternică dorința de a reveni la droguri, am ajuns la o anumită vârstă și văd altfel viața, dar tinerii din ziua de azi sunt foarte influențabili”, este de părere Florian.

droguri

Ciprian, fost consumator de droguri: „O decizie greșită îți poate schimba viața”

Ciprian este din Arad, are 25 de ani, și de patru ani este închis la penitenciarul din Timișoara, după ce a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru trafic de droguri de mare risc. Tânărul mai are de executat șase luni din pedeapsă. Ciprian povestește că a început să se drogheze la vârsta de 18 ani. „Am făcut sport de performanță, m-am lovit la ochiul stâng și a trebuit să fac o pauză de doi ani de zile. În acea perioadă am deviat puțin de la drumul meu, de la calea sportivă, și am început să consum, iar de la consum la trafic a fost un singur pas. La început am consumat doar marijuana și apoi cam de toate”, spune Ciprian.

Totuși, tânărul povestește că în închisoare și-a învățat lecția, iar acum regretă tot ce a făcut. „Mi-am dat seama că toată viața pe care am avut-o, pe care eu o vedeam frumoasă, că de fapt nu e ceea ce pare. Regret și nu aș mai greși niciodată în felul acesta. E vorba de tentație, de chestia aia că ceva e interzis și cred că dacă oamenii ar știi să spună nu tentației sau celor care-i cheamă ar fi mult mai bine. O decizie greșită îți poate schimba viața. Dacă umbli într-un anturaj care consumă droguri, inevitabil poți să consumi și tu, dar dacă știi să spui nu, poți să treci peste o mare problemă a vieții”, povestește cu regret Ciprian.

Tânărul din Arad spune că și-a dat seama că a greșit în închisoare și tocmai de aceea crede că ar fi fost mai bine să primească o pedeapsă mai mică. „Aș fi ales să rămân în stare de libertate și să urmez un program social, orice altceva decât să fac detenție. Cred că dacă primeam o pedeapsă mai mică, era mai ok, lecția ți-o înveți oricum, îți dai seama de greșelile făcute și după un an de detenție”, crede Ciprian.

Dezbaterea cu tematică antidrog de astăzi a fost organizată de Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timişoara, împreună cu Penitenciarul Timişoara.

5 COMENTARII

  1. Ciudat cum totit va treziti cand picati la puscarie sa dati sfaturi antidrog!! E prea tarziu.. pastreazati sfaturile ca oricum dai degeaba din gura.. si tu la randul tau ainprimit sfaturi si te-ai pisat pe ele la fel cum ceilalti sr pisa pe ale tale acum.. asa e roata..se intoarce..capul sus. Si senti ta usoara !

  2. vrajala cu V mare o sa vedem pe la stiri peste cativa ani, de prostie si snobism nu se trateaza omul.pacat de cei ce au fost atrasi in cacat de astfel de traficanti intrebatiile familiile victimelor ce viata au

  3. Bravo, baieti, ca ati realizat greselile pe care le-ati facut! Din pacate, societatea romaneasca nu va da o a doua sansa! Veti purta tot restul vietii stigmatul de „puscarias”.
    Majoritatea celor ce pleaca de acolo, sunt cu probleme psihologice, sunt plini de ura fata de tot ceea ce inseamna lege, ordine, politie. Si poate pe buna dreptate.

  4. ,,,,helloo,,,ce va tot vaitati si tot o dati in regrete,,,asta va este viata,si acum dupa ce iesiti tot cu nasu in ,,malaciuca ,,o sa fiti,,regretele pe care le afisati sint simple minciuni,stiti si voi,,,,de exemplu in poza afisata apare in partea stinga,,TASE,,este din lugoj,un heroinoman notoriu,care a dat cam 50 de ani de puscarie prin praduielile sale si in final a picat si el ca sa saturat ,,garda,, si de vrajelile lui,si pozeaza la ,,CUSCA,,,in sfinta fecioara,,,,,,,,,,,,,,mai lasatine cu vrajeala ,,,(recomand tuturor sa nu se drogheze),,,,caci gindul vostru este fara intrerupere la ,,,MARFA,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

  5. ,,,,,,,,,TASE,hai frate ca te astept sa vi odata sa ne rupem venele,,,..uti mortii matii de,, sifon,,praduitor,,si toate cele ce apartin de turnatori,,,,g..tii matii de javra umana,,,ai dat pirnaie la lume cit cuprinde,,haaaaaaa,,,te-ai dus la pirnaie decit sa dea lumea de tine,, mizerio,,ai avut noroc in italia ca ai fugit ca altfel nu mai erai intreg,,,erai tovaras cu Stoica si faceati turul lumii cu caruciorul,,,,,,,,,,,,,,,apropoo,,tabacesteti (diuza)ca o sa ti-o sparg,,,,iti promit ,,,,natia matii,,,de lepra,,,,,,,

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.