Festivalul Tres Courts, dedicat scurt-metrajelor, se desfășoară și la Timișoara. Vezi programul...

Festivalul Tres Courts, dedicat scurt-metrajelor, se desfășoară și la Timișoara. Vezi programul evenimentului FOTO

0
DISTRIBUIȚI

festival

Considerat multă vreme o încercare, scurt-metrajul s-a consacrat în cele din urmă ca un gen de sine stătător dar nu lipsit de dificultate, deoarece subiectele abordate trebuie tratate cu o maximă concizie. În același timp, în doar trei minute de imagini, el permite experimentări inovatoare și spectaculoase cu un buget accesibil, oferind o mare libertate de creație nu numai regizorilor profesioniști, ci și amatorilor.

În aceste zile se desfășoară cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional al Filmelor de Foarte Scurt Metraj Très Courts (a noua în România), punctul comun al filmelor prezentate fiind durata limitată și perspectiva panoramică asupra societății contemporane și a evenimentelor din lumea înconjurătoare. Filmele se doresc a fi un moment de respirație într-o lume în care toți sunt grăbiți, similare cu ascultarea unui cântec, o pauză de cafea sau un schimb de priviri între doi necunoscuți. Competiția internațională cuprinde o selecție de 43 de filme iar cea națională prezintă 19 filme foarte scurte, realizate de amatori, studenți ai școlilor de film și animație sau de profesioniști, care oferă o imagine extrem de diversificată a societății românești contemporane. O altă selecție, „Paroles des Femmes”, explorează prin 20 de filme specificul feminin, iar selecția „Familială” se adresează copiilor cu vârste peste șapte ani, dar și celor care și-au păstrat sufletul de copil. Festivalul se desfășoară în aceeași perioadă în întreaga lume, între 5 și 14 iunie, în 30 de țări de pe cinci continente, în o sută de orașe, dintre care 20 în România, unde vor fi prezentate peste o sută de filme care pun în valoare o foarte diversă creație locală din toate colțurile lumii.


În România, Slovacia și Ungaria, festivalul este coordonat de Institutul Francez, a cărui inițiativă este susținută de o vastă rețea de parteneri.

Festivalul ajunge la Timișoara în 11 iunie iar proiecțiile vor avea loc la Ambasada (str. Anton Seiler nr. 2), începând cu ora 16,00, când va fi prezentată selecția Très Courts Familial, dedicată copiilor cu vîrste peste șapte ani. Aceasta va fi urmată, la ora 17,00, de selecția Paroles des Femmes, la ora 18.00 este programată competiția românească, iar la ora 19.00, cea internațională. Ca de obicei, publicul timișorean are ocazia de a vota filmele preferate din selecția națională și internațională, în urma votului spectatorilor urmând a fi decernat Premiul Publicului din România. Filmele sunt subtitrate în limba română iar accesul publicului este gratuit, în limita locurilor disponibile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.