Imagini SPECTACULOASE cu Timișoara, într-un album inedit. Unde le puteți găsi

Imagini SPECTACULOASE cu Timișoara, într-un album inedit. Unde le puteți găsi

0
DISTRIBUIȚI

album tm

Muzeul de istorie a găzduit astăzi, la Bastionul Theresia, lansarea celei de-a treia ediții a albumului fotografic “Timișoara – povestea orașelor sale”, într-o versiune bilingvă româno-engleză. Textul, conceput cu deosebit har de regretatul istoric și arheolog timișorean Florin Medeleț, a fost ilustrat cu fotografii de excepție realizate de Dan N. Buruleanu.

După ce atmosfera “orașelor” de altădată, astăzi cartiere ale Timișoarei, a fost recreată de grupul de menestreli “Peregrinii”, care a interpretat vechi piese muzicale cunoscute în Timișoara otomană și în cea habsburgică, volumul lansat astăzi s-a bucurat de aprecieri laudative din partea vorbitorilor. Viceprimarul Dan Diaconu a ținut să sublinieze că acesta va fi inclus în prezentările municipalității iar Florin Drașovean, unul dintre cei mai vechi colaboratori ai lui Florin Medeleț pe șantierele arheologice, a remarcat că albumul, această “istorie ilustrată, este rezultatul colaborării a doi scriitori, unul cu pana și altul cu lumina. Actuala ediție a fost completată cu rezultatele cercetărilor arheologice din ultimii zece ani făcute pe teritoriul orașului iar prezentarea firmelor de succes de la sfârșitul volumului, care reprezintă viitorul, sugerează că istoria e o poveste care  nu se termină niciodată”.


Marcel Tolcea a remarcat, la rândul lui, că albumul așează istoria orașului într-o altă paradigmă decât cea obișnuită, neținând cont doar de cronologia evenimentelor. “Prin modul admirabil al lui Florin Medeleț de a aborda istoria, prin felul în care vorbește despre oraș ca despre o ființă vie, această carte ne arată că memoria orașului se poate regenera într-o superbă identitate și, de multe ori, istoria trebuie să se repete. La rândul lor, fotografiile lui Dan Buruleanu, care aparține elitei <<privitorilor>> orașului, au și ele un tâlc. Cele vechi sau altele mai noi, dau seamă despre un oraș care-și schimbă înfățișarea dar sunt semne iconice despre ceea ce înseamnă istorie afectivă, dă acesteia o încărcătură mitologică la fel ca un parfum de bună calitate care însoțește o femeie frumoasă, este aroma de care istoria are nevoie, căci istoria orașului este și o sumă a amintirilor care se împletește cu realitatea. E o carte ca o declarație de dragoste, povestea vie a Timișoarei”. Nu în ultimul rând, pictorul Petru Galiș a ținut să sublinieze că “Dan Buruleanu a făcut un lucru pe care maeștrii penelului nu-l mai fac astăzi; a surprins în fotografiile sale felul în care aerul, cerul, verdeața și clădirile se logodesc între ele într-o imagine unică, în care natura și casele se întrepătrund, ne-a arătat că Timișoara se lasă fotografiată dacă știi cum să o privești”.

Lansarea a fost însoțită de o expoziție de fotografii artistice cu locuri emblematice ale orașului, semnată Dan N. Buruleanu iar albumul fotografic “Timișoara – povestea orașelor sale” a fost pus în vânzare la librăriile “Eminescu”, „Esotera” și la magazinul „Banat-Souvenir” de pe strada Lucian Blaga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.