Localnicii din Gătaia pot sta liniștiți: pericolul de inundații a fost înlăturat....

Localnicii din Gătaia pot sta liniștiți: pericolul de inundații a fost înlăturat. Ce măsuri au luat reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Banat FOTO

0
DISTRIBUIȚI

gataia

Locuitorii din zona Gătaia nu mai trebuie să se teamă că apele le vor intra în case și gospodării, la fel cum s-a întâmplat în anii precedenți. Asta pentru că Administrația Bazinală de Apă Banat a reușit să realizeze o serie de lucrări astfel încât pericolul de inundații să fie înlăturat. Astfel, în doar câteva luni, cu sprijinul Primăriei Gătaia, digul de protecție din oraș a fost consolidat și supraînălțat cu un metru, plus că a fost realizat și un dig de apărare a unor case din localitate. De asemenea, a fost decolmatat și râul Gorova pe toată lungimea aferentă localității, dar și două canale colectare.

“A trecut pericolul pentru locuitorii din zona Gătaia. Practic, digurile au fost înălțate cu un metru unde au existat și unde nu, practic le-am făcut din nou. A crescut gradul de siguranță și sub lucrările ulterioare care vor veni pe alte proiecte va crește și mai mult acest grad de siguranță. Ne aflăm la Gătaia pentru a putea vizualiza lucrările făcute de Administrația Bazinală de Apă Banat. Acum, utilajele lucrează la Moravița. De aici, o să ne mutăm la Șemlacul Mic pentru a termina și decolmatarea cursului de apă Moravița din zona respectivă”, a explicat, astăzi, Luci Ervin, directorul ABA Banat.

poza 4 (1)

Printre cei care au venit să vadă ce s-a făcut în zona Gătaia, astăzi, s-a numărat și prefectul Eugen Dogariu, care a declarat că speră că aici nu vor mai fi probleme din cauza inundațiilor.


„Plecând de la experienţa anului 2005 şi 2014, în ultimele luni s-au făcut foarte multe lucrări, plecând de la înălţarea unor diguri, la crearea unor diguri noi şi decolmatarea şi lărgirea albiilor unor râuri şi pârâuri din această zonă. Sperăm ca pe viitor să mai intervenim şi acolo unde există diguri de beton în aşa fel încât în anii următori să nu mai tresărim când cad cantităţi mai mari de apă în judeţele Timiş şi Caraş. În acest moment am mai putea avea probleme la Denta, unde Bârzava nu este îndiguită, dar se va intra cu utilaje în perioada următoarea. Administraţia de Apă Banat va face acolo lucrări pentru a asigura apărarea împotriva inundaţiilor şi sperăm ca în această zonă, în perioada următoare, să nu mai avem probleme. Se mai lucrează la Şemlacu Mare şi Şemlacu Mic, la digurile de pe râul Moraviţa”, a explicat Eugen Dogariu.

Potrivit primarului orașului Gătaia, Raul Cozarov, la ultimele inundații care au avut loc în vara anului trecut, au fost afectate aproximativ 160 de case. „Cu lucrările care s-au făcut, Gătaia, din punctul nostru de vedere, este o zonă sigură acum. Cu utilajele Apelor Române, într-un parteneriat cu Primăria Gătaia, noi am dat combustibilul pentru intravilanul oraşului nostru, am prelungit digurile, le-am supraînălţat şi am făcut lucrările de decolmatare necesare unei veri liniştite”, a precizat primarul oraşului Gătaia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.