Mănăstirea Mraconia, locația SPECTACULOASĂ de lângă Orșova, care le dă turiștilor senzația...

Mănăstirea Mraconia, locația SPECTACULOASĂ de lângă Orșova, care le dă turiștilor senzația că se află în fața unui lăcaș de cult de pe Sfântul Munte Athos FOTO

2
DISTRIBUIȚI

manastirea mraconia

Foto: Sabin Fota

Turiștii care ajung în Cazanele Mici ale Dunării, în apropiere de Orșova, pot admira o apariție de-a dreptul spectaculoasă. Este vorba despre Mănăstirea Mraconia, supranumită și „mănăstirea de sub apă”, aflată lângă uriașa statuie a lui Decebal, cea mai mare sculptură realizată în piatră din Europa.

Într-un loc impresionant în care munții Carpați se întâlnesc cu Dunărea, la granița dintre România și Serbia, s-a format o minunăție a naturii. Așa numitul „La Cazane”, despre care se spune că este cea mai spectaculoasă porțiune a Dunării. Printre atracțiile turistice unice din această zonă se numără statuia lui Decebal, dar și Mănăstirea Mraconia, „locul de sub cerul lui Dumnezeu”.

Mănăstirea se află într-un tărâm de poveste, la o distanță de aproximativ 12 kilometri de Orșova, între satele Dubova și Ieșelnița, și nu are cum să scape de privirile turiștilor curioși care ajung la Cazanele Mici. „Născută şi ucisă de mai multe ori, mănăstirea se înfăţişează astăzi, de dincolo de moarte, ca o certitudine a credinţei, nădejde a Învierii şi temelie a dragostei”, scrie pe geamul de la intrarea în mănăstire.

manastirea mraconia

Foto: Horia Goliciu

Mănăstirea Mraconia a fost ctitorită în anul 1523 de banul Severinului, Nicolae Gârlișteanu. Pentru că a fost așezată în calea armatei otomane, biserica a avut destul de mult de suferit, fiind reconstruită de mai multe ori de-a lungul timpului.


În anul 1967, Mănăstirea Mraconia este demolată de regimul comunist, iar după 1990 se pune piatra de temelie a noii biserici, care poate fi admirată și astăzi.

„Noua biserică a Mănăstirii Mraconia a fost ridicată între anii 1993-2000, pe malul stâng al Dunării, în locul numit „La Balon” – un punct de observaţie şi dirijare a vaselor la Cazane, unde, prin îngustimea din loc în loc a fluviului, nu puteau trece simultan două vase. Biserica are formă de „cruce” cu pronaos, naos şi altar. Lăcaşul sfânt are pridvorul deschis spre Dunăre şi contrafortul spre abruptul Munţilor Almăjului. Dacă o vedeţi dinspre apă, veţi avea senzaţia că sunteţi în faţa unei mănăstiri de pe Muntele Athos, clădită pe stâncă şi fundaţie de piatră ce opresc valurile Dunării fără a clinti cu nimic din temelie”, scriu pe Facebook cei de la „Banatul Montan – Ghidul tău turistic”.

Din anul 2008, Mănăstirea Mraconia este una de maici. Se spune că rugăciunile care se fac aici le poartă noroc credincioșilor tot anul. Totul datorită „trifoiului cu patru foi” sub care se văd ruinele vechii biserici atunci când Dunărea scade.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.