O mare personalitate a Timișoarei s-a stins din viață. Când au loc...

O mare personalitate a Timișoarei s-a stins din viață. Când au loc funeraliile

1
DISTRIBUIȚI

koczka

Teatrul maghiar “Csiky Gergely” anunță cu durere încetarea din viață, în ziua de 15 iunie, a cunoscutului dramaturg, traducător literar, ziarist, editor de televiziune și radio și fost membru al colectivului teatrului, Koczka György.

Născut în 28 iulie 1938 la Caransebeș, Koczka György a urmat liceul la Timișoara iar apoi, timp de un an, a urmat cursurile facultății de limba maghiară și literatură ale Universității Babeș-Bolyai. În 1956 a participat la revolta studenților declanșate în urma izbucnirii revoluției din Ungaria și a fost condamnat la trei ani de închisoare, după care a fost trimis doi ani în Bărăgan, ca îngrijitor de animale. Reîntors la Timișoara, a lucrat o vreme ca mecanic la uzina tipografică dar ulterior a reușit să obțină o diplomă la facultatea pedagogică din Târgu-Mureș, cu specialitatea româno-maghiară.


A început să lucreze la teatrul maghiar din Timișoara în 1969, ca recuziter și regizor tehnic dar un an mai târziu a devenit secretarul literar al teatrului. A tradus numeroase piese de teatru din română în maghiară iar mai târziu, ca director al teatrului, a asigurat și montarea scenică a câtorva din aceste texte.

În 1989 a fost unul dintre fondatorii redacției de limba maghiară la Radio Timișoara, cu care a colaborat până la sfârșitul vieții iar în anul următor a devenit co-director al teatrului și editorul emisiunii în limba maghiară a televiziunii române și coordonatorul emisiunii de literatură. În anul 1991 a fost referent literar la teatrul german. Tot în ultimii ani de viață, a scris pamflete pentru ziarul “Héti Új Szó”. A primit Crucea de Aur a Republicii Ungare pentru participarea la revolta din 1956, pentru activitatea de ziarist și publicist de radio și televiziune i s-a decernat în 2008 premiul “Pana de Aur” din partea Asociației Scriitorilor Maghiari iar în 2013, la a 60-a aniversare a înființării teatrului maghiar, a primit titlul de membru pe viață al trupei acestuia.

Înmormântarea va avea loc în 17 iunie, la ora 12,00, la cimitirul Rusu-Șirianu. Dumnezeu să-l odihnească!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.