Papa Francisc în vizită în Bosnia: „Sarajevo stă mărturie lumii întregi pentru...

Papa Francisc în vizită în Bosnia: „Sarajevo stă mărturie lumii întregi pentru faptul că o colaborare între diverse etnii și religii în vederea unui bine comun este posibilă”

0
DISTRIBUIȚI

 

francisc

Papa Francisc a îndemnat, sâmbătă, la pace și reconciliere la Sarajevo, oraș martir, dar și simbol al coexistenței pașnice între culturi și civilizații, unde se află într-o vizită de 10 ore, și pe care l-a dat drept exemplu împotriva ‘barbariei’, relatează AFP.

În fața a 65.000 de credincioși adunați pe imensul stadion olimpic din oraș, Suveranul Pontif a declarat că resimte ‘un climat de război’ în lume, ‘alimentat cu bună-știință de cei care caută înfruntarea între culturi și civilizații’.

În acest context, ‘Sarajevo și Bosnia îmbracă o semnificație aparte pentru Europa și pentru lumea întreagă’, a subliniat papa, încă de la sosirea în capitala bosniacă.

Coexistența celor trei comunități — sârbii ortodocși, musulmanii bosniaci și croații catolici — ‘stă mărturie lumii întregi a faptului că o colaborare între diverse etnii și religii în vederea unui bine comun este posibilă’, a subliniat papa în primul său discurs al zilei.

Trebuie însă făcut mai mult, mai ales aici în Bosnia, a adăugat papa Francisc, la adresa președintelui bosniac în exercițiu, Mladen Ivanic, reprezentant sârb în cadrul președinției tripartite.


‘Egalitatea tuturor cetățenilor în fața legii și în aplicarea ei este indispensabilă’, a insistat Suvernul Pontif.

La rândul său, Ivanic a afirmat că autoritățile bosniace multietnice sunt ‘pregătite să lucreze pentru reducerea naționalismelor’, și a cerut un ‘sprijin deplin’ din partea Suvernului Pontif pentru ca Bosnia și celelalte state din Balcani să adere la Uniunea Europeană.

‘Bosnia este parte integrantă a Europei’, a răspuns papa, lansând un apel către comunitatea internațională, în special către Uniunea Europeană, să ajute această țară în parcursul său european. Această colaborare este ‘fundamentală’, a subliniat liderul Bisericii catolice, pe agenda căruia se află și o întâlnire interreligioasă cu reprezentanți ai confesiunilor musulmană, ortodoxă, catolică și iudaică.

‘Sarajevo, numit ‘Ierusalimul Occidentului’, este un oraș care a suferit atât de mult de-a lungul istoriei și care se află pe un frumos drum de pace. Din acest motiv fac această călătorie drept un semn de pace, o rugăciune pentru pace’, le-a declarat papa jurnaliștilor în timpul zborului spre Bosnia.

Războiul din Bosnia (1992-95) a lăsat în urmă aproape 100.000 de morți și peste 2 milioane de refugiați, mai mult de jumătate din populația țării. La 20 de ani de la Acordurile de la Dayton, care au pus capăt războiului, Bosnia este pacificată, dar o reconciliere veritabilă pare încă a lipsi, în pofida eforturilor populației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.