Pasiunea FASCINANTĂ a unui bănățean pentru minerale, care a devenit faimoasă în...

Pasiunea FASCINANTĂ a unui bănățean pentru minerale, care a devenit faimoasă în întreaga lume. Unde puteți vizita primul Muzeul al Mineralogiei din România FOTO

0
DISTRIBUIȚI

4. colectie minerale

O odaie din casa nu prea mare a colecționarului Constantin Gruescu, aflată în localitatea cărășeană Ocna de Fier, a fost transformată într-un inedit muzeu, numit “Muzeul de Mineralogie Estetică a Fierului”, primul muzeu privat din România. Muzeul, înființat cu aproape șapte decenii în urmă este unic în lume iar colecția adunată de pasionatul cercetător al adâncurilor pământului numără astăzi peste 2.000 de exponate de mare valoare științifică și artistică, cele mai multe din Banat, dar și din alte zone ale României, ba chiar din multe colțuri ale lumii. Pe lângă rocile și florile de mină de o mare diversitate adunate din zona muntoasă a Carașului, Constantin Gruescu are în colecția sa și minerale aduse de pe întregul mapamond, din Anglia sau Rusia până în Brazilia sau îndepărtata Indie. Muzeul a fost supranumit de localnici  “Casa Binelui”, datorită efectelor benefice pe care le au unele minerale.

5. constantin gruescu-ghid

Un autodidact, membru al societăților științifice internaționale

Născut la Dognecea în 1924, într-o familie în care au existat mai multe generații de mineri, Constantin Gruescu a fost captivat din copilărie de minerale și roci și le-a cercetat încă din tinerețe. Absolvent a 7 clase și a trei cursuri de specialitate, a fost controlor tehnic la Uzinele și Domeniile Reșița și la întreprinderea minieră Bocșa dar totodată, un autodidact care a  studiat o mulțime de tratate de mineralogie și a străbătut munții în lung și-n lat, studiind misterioasa și tăcute lume a rocilor. Pasiunea sa de-o viață pentru minerale și valoroasa colecție adunată de-a lungul a zeci de ani l-au ajutat să devină membru al mai multor societăți științifice, colaboratorul unor universități și muzee din țară și străinătate și să participe la diverse congrese. A organizat, de asemenea, expoziții itinerante în spații muzeale din țară și străinătate iar astăzi sălile mineralogice din trei universități bănățene și din cinci muzee, dintre care unul la București și altul la Iași, poartă numele său.

6. Macla Gruescu

O premieră mondială: “Macla Gruescu”

Pe lîngă valoarea științifică deosebită, impresionanta colecție a mineralogului bănățean este de o neasemuită frumusețe și pentru cei care nu cunosc tainele geologiei. Florile de mină din casa lui Constantin Gruescu sunt fascinante prin diversitatea culorilor, de la alb strălucitor și nuanțe de galben, auriu,  roz, liliachiu, roșu sau bordo până verde, gri sau negru. Frumusețea și unicitatea pieselor se datorează și cristalizării diferite, în urma căreia au rezultat forme extrem de diverse, multe amintind de figuri zoomorfe, elemente florale, diferite peisaje sau chiar chipuri umane. Printre piesele deosebite se remarcă cea numită “Colierul reginei” sau „Otrava cardinalilor”, cel din urmă fiind un minereu care nu era niciodată luat acasă de mineri, deoarece conține o substanță otrăvitoare. Cea mai importantă piesă este însă cea care, în literatura de specialitate este astăzi numită “Macla Gruescu” și reprezintă o formă de cristalizare a cuarțului descoperită pentru prima dată în lume de Constantin Gruescu, în 1972.


O altă raritate mondială din colecția sa este trandafirul de muschitovit.

1. constantin gruescu

O colecție care a făcut cunoscut Banatul în întreaga lume

În muzeul amenajat de Constantin Gruescu se află toate tipurile de minerale de fier sub formă de macro-cristale – de la malachit, cuarț, ametist, calcită, granat și pirită până la cuarțul roz cu proprietăți calmante – și patru subspecii care, potrivit literaturii de specialitate, se află doar în acest muzeu.  Mineralele descoperite de cercetătorul bănățean au făcut obiectul unor studii pe care acesta le-a publicat în revistele unor muzee și universități. Cristalele din colecția sa au fost, de asemenea, subiect pentru mai multe teze de doctorat. Pasiunea sa pentru minerale a făcut ca numele județului Caraș-Severin și mineralele din munții săi să devină cunoscute în întreaga lume iar muzeul său a ajuns faimos și este vizitat de mii de vizitatori din toate colțurile lumii, de personalități de vază, ale căror impresii au fost consemnate în nu mai puțin de zece volume. Exponatele lui Constantin Gruescu valorează multe milioane de lei dar colecționarul nu și-a valorificat niciodată mineralele, limitându-se doar la unele schimburi culturale la nivel european sau dăruind unele piese. Printre cei care au beneficiat de un astfel de dar s-a numărat și regina Beatrice a Olandei, care i-a vizitat o expoziție itinerantă. De altfel, încă de la înființarea sa, muzeul de la Ocna de Fier poate fi vizitat în mod gratuit. Anul trecut, la împlinirea a 90 de ani, Constantin Gruescu a făcut o importantă donație orașului Bocșa, pentru deschiderea unui punct muzeistic.

Foto – www.constantingruescu.ro, banatulmontan.wordpress.com, www.agerpres.ro, www.dozadebine.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.