Piața Libertății va deveni un DEȘERT urban: fără copaci și fără porumbei....

Piața Libertății va deveni un DEȘERT urban: fără copaci și fără porumbei. Ce se va întâmpla cu statuia emblematică din centrul orașului GALERIE FOTO

4
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-245206464">

statuie4

După ce a tăiat aproape toți copacii din piața Libertății, Primăria elimină definitiv și porumbeii. Bazinul la care se adunau în mod tradițional păsările a dispărut odată cu reameneajarea pieței, iar acum, pe statuia din mijlocul locului vor fi amplasate sperietoare de porumbei. ”Fără vegetație și fără păsări, Piața Libertății nu va mai fi defel ce a fost. E un deșert”, spune un timișorean care a aflat de intențiile municipalității.

În această perioadă statuia Sfântului Nepomuk din centrul pieței a intrat în proces de restaurare. De lucrări se ocupă Ion Oprescu, specialist în restaurarea pietrei. Acesta a explicat care sunt procedurile prin care e trecută statuia: ”Ceea ce facem noi este o conservare curativă – curățăm opera de praf și o tratăm împotriva mușchilor și lichenilor, în două reprize. În plus, urmează o spălare de neutralizare, modelarea locurilor care necesită completări, un tratament de întărire a pietrei, iar în final hidrofobizare. Statuia e dintr-o piatră calcaroasă, poroasă, e nevoie de hidrofobizare ca să nu absoarbă apa”,a explicat specialistul.

Plasa care proteja statuia de ghearele și ciocurile porumbeilor va fi înlocuită cu o altă ”armă” împotriva păsărilor. În spatele fiecăreia din cele trei statui din monument va fi montat câte un aparat cu ultrasunete, menit să sperie porumbeii pe o rază de 30 de metri în jur. Prețul unui aparat este între 200 și 300 de euro. Lucrările au termen de finalizare 31 august.

4 COMENTARII

  1. Penibil articolul.
    Sunt destule aspecte care tin de administrarea orasului si care nu sunt in regula si dvs. scrieti astfel de articole! In ritmul acesta va pierdeti cititorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.