Povestea de SUCCES a timișoreanului care a ajuns directorul celui mai mare...

Povestea de SUCCES a timișoreanului care a ajuns directorul celui mai mare institut de robotică din „NASA Germaniei”. Cum realizează roboți care repară sateliți pe orbită FOTO

0
DISTRIBUIȚI

alin albu schaffer

Alin Albu-Schaffer este unul dintre timișorenii cu care ne mândrim. Bărbatul a terminat Universitatea Politehnica din Timișoara, specializarea Robotică, în anul 1993, și imediat a plecat în Germania din dragoste pentru viitoarea soție. După mulți ani de muncă și cercetare, timișoreanul a ajuns directorul Institutului de Robotică și Mecatronică din Centrul Aerospațial German DLR, considerat „NASA Germaniei”. Despre cheia succesului său, timișoreanul în vârstă de 46 de ani le-a vorbit studenților politehniști, la sfârșitul săptămânii trecute.

„Nu am făcut multe compromisuri în viață pentru a reuși pe plan profesional. Nu sunt mulți oamenii care ajung să fie plătiți pentru hobby-ul lor”, așa descrie, în câteva cuvinte, meseria pe care o are Alin Albu-Schaffer la institutul de robotică din Germania. Timișoreanul povestește cu multă dragoste despre munca pe care o desfășoară, fiind coordonatorul a aproximativ 200 de cercetători care încearcă să realizeze roboți din ce în ce mai inteligenți, care să ne ușureze viața.

alin albu2

De la cercetător la director de institut

„De-a lungul timpului, Universitatea Politehnica din Timișoara a pregătit absolvenți mulți, foarte buni, iar unii dintre aceștia sunt de-a dreptul extraordinari”, consideră Ivan Bogdanov, decanul Facultății de Electronică și Telecomunicații din cadrul UPT, care l-a pregătit, în urmă cu peste 20 de ani, și pe Alin Albu-Schaffer. Timișoreanul a ajuns de pe băncile Universității Politehnica, la vârful tehnologiei europene, la propriu.

Alin Albu-Schaffer a absolvit Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timișoara, specializarea Matematică-Informatică, iar în anul 1993 a terminat Facultatea de Electronică de la UPT, specializarea Robotică.


Timișoreanul s-a decis să plece în Germania imediat după ce a absolvit UPT, pentru că prietena sa de atunci, actuala soție, era deja acolo și s-a decis să o urmeze. În Germania, la Munchen, Alin Albu-Schaffer s-a înscris la doctorat, iar în anul 1995 s-a angajat ca cercetător în cadrul Institutului de Robotică și Mecatronică din Centrul Aerospațial German DLR, unde lucrează și în prezent.

„Am primit mai multe oferte, de-a lungul timpului, de a pleca din institut, dar am refuzat. În institut fac ce îmi place, am tot urcat trepte ierarhice, iar în anul 2012 m-am înscris la concursul pentru ocuparea funcției de director al institutului”, povestește Alin Albu-Schaffer. La concurs s-au înscris 26 de candidați, timișoreanul fiind cel mai bun dintre ei. Acum, Alin Albu-Schaffer coordonează activitatea a 200 de cercetători care realizează o serie de roboți. Vorbim despre roboți medicali, roboți care le ajută pe persoanele care nu-și pot mișca mâinile să ridice un pahar cu apă și să bea, dar și roboți care ne ușurează munca, și nu numai.

La Institutul de Robotică și Mecatronică din Munchen sunt realizați și roboți industriali din ce în ce mai performanți. „Am demonstrat că un robot industrial poate face o asamblare la fel de eficientă cum o făceau și angajații pe vremuri. Avantajul este că se crește productivitatea, dar nu a scăzut numărul de angajați. Cine crede și afirmă că roboții industriali vor duce la pierderea locurilor de muncă, se înșeală”, crede Alin Albu-Schaffer.

alin albu3

Robotul care repară sateliți defecți pe orbită

La institutul de robotică din Munchen, cercetătorii realizează, în special, roboți care repară sateliții defecți care se mișcă haotic pe orbită. „Domeniul principal al institutului este cel aerospațial. Folosim un braț robotic pentru a repara sateliți care sunt defecți. Folosesc brațul robot și camere video pentru a urmări satelitul care se mișcă necontrolat, îl apuc, îl stabilizez și atunci pot să fac diverse operațiuni de service, pot să înlocuiesc anumite componente care sunt distruse”, a explicat timișoreanul.

Alin Albu-Schaffer crede că a reușit în viață, în primul rând, pentru că face ce-i place. „Este important și să ai sprijinul celor din jur, să fi perseverent, să nu te lași, dar e esențial să ai și un pic de noroc. Însă trebuie să și recunoști norocul când trece pe lângă tine și să-l apuci, pentru că nu trece în fiecare zi”, a conchis Alin Albu-Schaffer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.