PREMIERĂ Big Brother într-un cuib de șoim dunărean din Timiș. Cum poate...

PREMIERĂ Big Brother într-un cuib de șoim dunărean din Timiș. Cum poate fi urmărit în timp real, pe Internet

1
DISTRIBUIȚI

soim dunarean

Viața unei familii de șoimi dunăreni, o specie rară pe cale de dispariție, va putea fi urmărită pe Internet. Asta după ce asociația de protecție a mediului Wild Watch și Enel Distribuție Banat au montat pe un stâlp de înaltă tensiune o cameră video. Astfel, vor fi transmise imagini online și în timp real dintr-un cuib de șoim dunărean.

În România, ultimele perechi cuibăritoare de șoim dunărean mai există doar în Banat și Dobrogea, iar una dintre ele va fi filmată non-stop în cuibul de pe un stâlp de înaltă tensiune din Câmpia de Vest. Camera video a fost instalată pe un cuib care a fost populat în această primăvară de o familie de șoimi dunăreni, după ce s-a încheiat sezonul de creștere a puilor, pentru a nu afecta dezvoltarea acestora. Prin urmare, din primăvara anului viitor, când cuibul va fi repopulat, viața unei familii de șoimi dunăreni va putea fi urmărită, în toate etapele ei, până la plecarea din cuib a puiului de șoim.

Imaginile din cuib vor fi transmise în timp real pe Internet.


Wildliferomania.com este o grădină zoologică virtuală, mai exact este prima grădină zoologică online din România cu animale sălbatice aflate în libertate. Prin proiecte de acest gen vrem să comunicăm oamenilor că speciile pe cale de dispariție trebuie protejate, iar noi credem cu tărie în acest lucru: ca să poți proteja eficient pe cineva, trebuie să-l cunoști cât mai bine”, spune Cristian Ilea, membru fondator Wild Watch. Cristian Ilea este un timișorean pasionat de viața animalelor sălbatice, care a montat camere de filmat și în două cuiburi de berze din județul Timiș, dar și într-o hrănitoare de păsări de la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara.

Potrivit specialiștilor, degradarea habitatelor, folosirea pesticidelor sau lipsa locurilor de cuibărit, sunt printre principalele cauze ale scăderii numărului de şoimi dunăreni într-un ritm accelerat. Una dintre caracteristicile speciilor de şoimi este faptul că nu îşi construiesc cuib. Astfel, în lipsa alternativelor, o parte însemnată a perechilor de şoim dunărean îşi cresc puii în cuiburi construite de alte păsări răpitoare, pe stâlpii de înalta tensiune. Această pasăre se află pe Lista Roşie a speciilor pe cale de dispariţie realizată de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN). Șoimul dunărean este cea mai rară specie de pasăre clocitoare din România, dar și una dintre cele mai impresionante păsări de pradă.

1 COMENTARIU

  1. imaginea este una foarte proasta pe camera!
    nu exista destula lumina iar cuibul este o armatura metalica nefericit asezata pe un stalp de curent electric dupa cate am inteles !
    cred ca vor patzi ca si cu barza din arges care a refuzat cuibul pregatit de om.
    ps> a se vedea mai degraba on -line poveste a berzelor de la carpinis si carani pe wildromania.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.