PREMIERĂ MEDICALĂ Timișoara, singurul centru din România care va avea „camere albe”...

PREMIERĂ MEDICALĂ Timișoara, singurul centru din România care va avea „camere albe” în care celulele stem vor fi prelucrate. Cât de benefice sunt terapiile care folosesc aceste celule

0
DISTRIBUIȚI

celule stem

Mai multe șanse la o viață normală pentru pacienții din România care suferă de afecțiuni osoase, și nu numai. Medici ortopezi din Timișoara au fost integrați în rețeaua de centre care au primit acreditare pentru a realiza studii clinice bazate pe utilizarea celulelor stem în terapia defectelor osoase. Despre terapiile avansate cu celule stem se spune că sunt provocările secolului 21, mai ales dacă ne gândim că rezultatele sunt de-a dreptul spectaculoase.

În cadrul aceluiași proiect european REBORNE, în care au fost implicate opt țări europene, printre care și România prin Universitatea de Medicină din Timișoara, aproximativ 60 de pacienți cu afecțiuni osoase din Europa au beneficiat de astfel de terapii în cadrul mai multor studii clinice și s-au recuperat bine. Din păcate, bolnavi români nu au fost incluși în studii clinice pentru că de abia din acest an țara noastră va ajunge la nivelul performanțelor statelor europene. Totul după ce în cadrul ONCOGEN – Centrul de terapii genetice și celulare în tratarea cancerului, au fost realizate mai multe „camere albe”, unde celulele stem pot fi prelucrate.

„Practic, la sfârșitul acestui proiect noi am devenit o țară complet capabilă de a conduce un trial clinic cu terapii avansate. Avem un centru modern, ONCOGEN, toate facilitățile necesare și echipe de medici capabile să facă astfel de studii clinice, de intervenții chirurgicale. Suntem singurii din România care avem facilitățile necesare unei astfel de practici, care înseamnă de la cercetarea de bază la studiile pe celule stem în camere curate”, a explicat, astăzi, profesor doctor Carmen Bunu.

oncogen

Prin intermediul acestor studii clinice, specialiștii pot dovedi cât de importante sunt terapiile avansate cu celule stem pentru om.


Deocamdată, aceste terapii sunt încă în faza de cercetare, costurile pentru utilizarea lor fiind foarte mari. „Sperăm că acest proiect este doar începutul și că pe baza rezultatelor obținute vom putea atrage alte fonduri pentru a ușura viața unor oameni cu suferințe cronice. Aceste terapii pot fi utilizate în cazul pacienților cu boli osoase, defecte mari de os care nu se pot recupera după accidente sau în cazul copiilor care se nasc cu malformații la nivelul maxilarului și care nu pot înghiți, nu pot să vorbească. Terapia cu celule stem are un succes extraordinar, ajută în vindecare și ameliorează durerea, în cazul acestor fracturi care nu se vindecă. Iar la copii cu malformații la nivelul maxilarelor, vindecarea este spectaculoasă. Terapiile avansate cu celele stem sunt ca niște bijuterii personalizate, pentru fiecare om este o terapie și de aceea costurile ajung la aproape 40.000 de euro pentru fiecare caz”, a mai explicat medicul timișorean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.