România a devenit membru al Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară

România a devenit membru al Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară

0
DISTRIBUIȚI

large-hadron-collider cern

România a devenit membru cu drepturi depline al Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), informează un comunicat al Ministerului Educației trimis astăzi, relatează Agerpres.

Consiliul Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), reunit joi, 18 iunie, la Geneva, a adoptat prin vot unanim Rezoluția de admitere a României ca membru cu drepturi depline în Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară.


Admiterea României cu statut de membru cu drepturi depline în această prestigioasă organizație confirmă valoarea și performanțele înregistrate de cercetătorii români, fizicieni și ingineri implicați în activitățile de cercetare științifică din cadrul proiectelor de mare anvergură desfășurate la CERN, relevă sursa citată.

În prezent, România participă cu 100 de cercetători la experimentele organizate în cadrul LHC (The Large Hadron Collider) și LHCb (The Large Hadron Collider beauty), ALICE (A Large Ion Collider Experiment), ATLAS, dar și la rețeaua globală GRID.

România a fost acceptată ca stat candidat la CERN în decembrie 2008.

Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) — cu sediul la Geneva — a fost fondată în anul 1954 și este cel mai mare centru de cercetare în fizica particulelor elementare.

Principala activitate a instituției o reprezintă fizica fundamentală, toate programele dezvoltate vizând teme care constituie priorități științifice mondiale precum cercetarea aplicativă și dezvoltarea tehnologică sau formarea viitorilor specialiști.

Relația României cu CERN datează din anul 1991 când a fost semnat primul acord pentru implicarea cercetării și industriei românești în programele organizației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.