România a devenit a noua țară din Europa în care zimbrii trăiesc...

România a devenit a noua țară din Europa în care zimbrii trăiesc în libertate. Ce suprafață din Banatul Montan au la dispoziție GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1833262147">

zimbri armenis (12)

Primul zimbru care, după 225 de ani, trăiește liber în sălbăticie în România, e abia scăpat din rezervație. Animalul a fost surpriza sfârștiului de săptămână când, în Munții Țarcu din Caraș-Severin, turmei zimbrilor formată din exemplarele aduse aici anul trecut în mai, li s-a deschis țarcul final de aclimatizare, astfel că din 15 hectare de pădure au acum la dispoziție munți întregi, 59 de hectare. Turma Romaniței, zimbroaica de la Hațeg care a preluat conducerea animalelor, a preferat să rămână încă în perimetru, la trei zile de la eliberarea oarecum simbolică.

Nu la fel a gândit un zimbru abia adus, împreună cu alți 18, din rezervațiile din Europa: imediat ce a părăsit boxa în care a călătorit mii de kilometri a luat-o la fugă, prin cele trei garduri de protecție și s-a dus în pădure.

Reprezentanții WWF România, care desfășoară programul de resălbăticire a codrilor patriei noastre, spun că vor lăsa natura să își urmeze cursul. Zimbrul, un mascul matur, are două variante: fie se va alătura turmei formate de anul trecut, în subordinea Romaniței, fie va reveni lângă „prietenii” aduși din Europa spre aclimatizare.

În România zimbrii au dispărut din sălbăticie în anul 1790. De trei zile țara noastră e printre cele nouă de pe continent unde cele mai mari mamifere europene trăiesc libere, sălbatic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.