Șase foști înalți oficiali francezi, reținuți pentru 24 de ore într-o anchetă...

Șase foști înalți oficiali francezi, reținuți pentru 24 de ore într-o anchetă care vizează deturnarea de fonduri

0
DISTRIBUIȚI

claude-gueant-franta

Șase oficiali de rang înalt și consilieri ai președinției franceze în mandatul lui Nicolas Sarkozy (2007-2012) au fost reținuți miercuri pentru 24 de ore în cadrul unei anchete privind o serie de sondaje acordate fără licitație, informează AFP, citând o sursă apropiată dosarului.

Claude Guéant (foto) și Xavier Musca, care au deținut succesiv funcția de „secretar general al (Palatului) Elysée” (cel mai apropiat colaborator al președintelui), și Emmanuelle Mignon, fostă directoare de cabinet a lui Sarkozy, au fost audiați și reținuți miercuri, celelalte trei persoane fiind foști consilieri ai președinției.

Ancheta, deschisă pentru „favoritism” și „deturnare de fonduri publice”, investighează legalitatea contractelor încheiate fără licitație, în mandatul lui Sarkozy, între președinție și nouă institute de sondare a opiniei publice, mai ales cu o firmă deținută de un consilier apropiat al șefului statului.

Dosarul, supranumit „al sondajelor de la Elysée”, este unul dintre cele care ar putea compromite o nouă candidatură a lui Nicolas Sarkozy la președinția Franței în 2017.


Fostul președinte a lansat recent o formulă înnoită a partidului său Uniunea pentru o Mișcare Populară (UMP), redenumit ‘Republicanii’, cu care speră să recucerească puterea.

Într-un alt dosar, Nicolas Sarkozy a fost inculpat în iulie 2104 pentru trafic de influență, fiind suspectat că ar fi propus favorizarea numirii unui magistrat în schimbul unor informații într-o anchetă care îl viza.

Sursa foto: 20minutes.fr

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.