Timișorence pe două roți în IE și costume populare. Sute de bicicliști...

Timișorence pe două roți în IE și costume populare. Sute de bicicliști au pedalat pe străzile orașului pentru a celebra Ziua Internațională a Iei FOTO

0
DISTRIBUIȚI

IMG_1116

Ziua Internațională a Iei a fost sărbătorită pe biciclete, astăzi, la Timișoara. Sute de timișoreni de toate vârstele, în special femei, au pedalat pe străzile orașului îmbrăcați în cămăși sau costume tradiționale. Totul în cadrul acțiunii „IA românească pe biciclete”, organizată pentru prima dată de „Verde pentru Biciclete” la Timișoara, prin care s-a dorit readucerea în atenție a frumuseții portului românesc.

Înainte de a parcurge un traseu pe străzile orașului până la Muzeul Satului Bănățean, cele mai frumoase timișorence îmbrăcate în ie sau costume tradiționale au fost premiate. De asemenea, nu au fost uitați nici bărbații. Astfel, au fost acordate premii pentru cea mai frumoasă ie, cel mai frumos costum tradițional, cea mai veche ie, cea mai frumoasă apariție feminină, respectiv masculină.

IMG_1151

Printre cei care au participat la „IA românească pe biciclete” s-a numărat și un bărbat îmbrăcat în cămașa cu care bunicul său s-a căsătorit, veche de cel puțin 80 de ani. „Am o ie care înseamnă foarte mult pentru mine, este ia bunicului meu, are aproximativ 80 de ani vechime. Mă bucur că sunt atât de mulți doritori de mișcare în aer liber și sper să fie cât mai mulți bicicliști în detrimentul mașinilor din Timișoara. Parcăm mai ușor bicicletele decât mașinile”, ne-a spus Cristi.

Premiul pentru cel mai frumos costum popular a fost acordat unei tinere care a venit îmbrăcată într-un costum din anul 1940, pe care l-a purtat bunica sa în ziua nunții.


Iar premiul pentru cea mai frumoasă apariție masculină a fost câștigat de Marian, care a purtat un costum tradițional bănățean din anul 1960. „Am costum popular, am brâu tradițional, o gentuță și o cămașă. Am participat la această acțiune pentru că merită să ducem tradiția mai departe. Bunicii mei sunt bănățeni și eu sunt bănățean și sunt mândru în țoalele mele”, ne-a spus Marian.

Bicicliștii au poposit la Muzeul Satului Bănățean, unde au avut loc o expoziție de fotografie, una cu vânzare de ii, dar și un atelier de confecționare păpuși românești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.