Zeci de timișoreni au strigat “Iliescu judecat, pentru sângele vărsat” pe treptele...

Zeci de timișoreni au strigat “Iliescu judecat, pentru sângele vărsat” pe treptele catedralei, la 25 de ani de la Mineriada din 1990. Cum le-au stricat planurile jandarmii FOTO

1
DISTRIBUIȚI

IMG_0803

Aproximativ 30 de timișoreni s-au adunat, în această seară, în Piața Operei, pentru a comemora victimele Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Evenimentul “Timișoara nu uită! Remember Mineriadă 25 de ani!”, care a avut sloganul “Iliescu nu pleca, până nu te-om judeca”, a fost anunțat pe Facebook încă de acum o lună, însă organizatorii s-au decis să depună o cerere la primărie pentru aprobarea lui abia vineri după-masa. Motiv pentru care inițiatorii acțiunii nu au primit niciun răspuns. Astfel, după ce în boxele montate în fața teatrului s-au auzit două cântece patriotice, printre care și “Doamne, ocrotește-i pe români”, jandarmii le-au transmis participanților să oprească muzica și să nu strige nicio lozincă, dacă nu vor să fie amendați, pentru că nu au autorizație.

Prin urmare, manifestanții s-au decis să organizeze o “acțiune spontană” și “înarmați” cu candele aprinse în mâini, dar și cu un steag al României, s-au plimbat din Piața Operei până la Catedrala Mitropolitană. Ajunși pe treptele catedralei, participanții au întins steagul cu care s-au plimbat prin centrul orașului, iar pe marginea lui au așezat candele aprinse și un buchet de flori albe în mijloc.

IMG_0800

Deși nu au avut voie să strige nicio lozincă, de pe treptele catedralei s-a auzit de câteva ori “Iliescu judecat, pentru sângele vărsat”.


Apoi, cei prezenți au ținut un moment de reculegere pentru victimele Mineriadei din 1990 și au rostit rugăciunea “Tatăl nostru”. Printre cei care au participat la acțiunea din această seară s-a numărat și Beniamin Lup, care a organizat în trecut mai multe proteste anti-Ponta “sub egida” societății civile și care a fost prezent și la mitingul de vineri organizat de PNL Timiș împotriva premierului.

“Am depus doar vineri cererea la Primăria Timișoara pentru aprobarea acțiunii pentru că atunci am reușit să ajungem la primărie, atunci am putut. Am dorit să comemorăm evenimentele din iunie 1990 poate printr-un cântec, prin câteva prelegeri, scurte mesaje prin care să ne aducem aminte de acele evenimente, dar acest lucru nu mai este posibil acum. Avem candelele pe care vrem să le aprindem fiecare, să le ținem în mână și să facem o plimbare cu ele în mână. Acțiunea a fost o inițiativă a societății civile”, ne-a spus Alexandru Arion, inițiatorul manifestării, înainte de a pleca spre Catedrala Mitropolitană.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.