Zimbrii din Banat, vizitați de înalte fețe regale. Cum s-au aclimatizat legendarele...

Zimbrii din Banat, vizitați de înalte fețe regale. Cum s-au aclimatizat legendarele animale și de ce surprize vor avea parte

0
DISTRIBUIȚI

zimbru

Acum un an, cel mai mare mamifer din Europa, zimbrul, a revenit în Carpații Meridionali. Despre povestea zimbrilor care au revenit „acasă”, adică în sălbăticie, am mai scris. O poveste de succes despre niste animale speciale provenind din câteva rezervații din Europa si care anul trecut au fost lăsați în sălbăticie în Banat, in Armenis, în cadrul unui proiect al Rewilding Europe și WWF-România, care vor să repopuleze zona cu cele mai mari mamifere terestre de pe continent. O perioada zimbri au fost supravegheati, pentru a vedea daca se adaptează, dacă se simt bine, dacă se comportă normal in noua viată in afara unei rezervatii. Proiectul are etape foarte atent stabilite, miza fiind de a repopula zonele montane din Carpații Meridionali cu mamiferele gigant care, până acum, se vedeau doar în rezervații. Astfel, acum se face trecerea la o noua etapă: a venit momentul ca ei să intre cu adevărat in sălbăticie, in timp ce alti zimbri le vor lua locul in „zona de aclimatizare”. Pe 12 iunie o nouă turmă de 18 de zimbri a ajuns în Munții Țarcu, în vecinătatea comunei Armeniș cunoscută drept „Măgura Zimbrilor”. Aceștia provin din opt rezervații din Elveția, Germania, Belgia și Franța. Animalele vor trece printr-un proces de adaptare treptată, sau „resălbăticire”, la fel ca prima generație, până la când se vor alătura primei turme în sălbăticie, toamna aceasta. Pentru că zimbri de anul trecut au dat semne că se ”descurcă” singuri (desi cativa au murit in toamna anului trecut), 14 dintre ei vor avea acum acces la adevărata sălbăticie.


Sâmbătă, 13 iunie, vor fi eliberați în noua casă, o arie protejată de 59,000 ha (situl Natura 2000 Munții Țarcu). Specialiștii vor continua să îi monitorizeze prin GPS și prin observație directă pentru a documenta impactul pozitiv pe care zimbrii îl au asupra ecosistemului.

WWF a organizat cu această ocazie un eveniment pe măsură la Măgura Zimbrilor de la centrul de informare Armeniș: expoziție cu proiectele pentru protejarea naturii ale copiilor din comunitate si o expoziție și dialog despre restaurarea eco-sălașelor din Măgura Zimbrilor.

Măgura Zimbrilor a devenit loc de pelerinaj nu numai pentru iubitorii de natura din tară, ci si pentru personalitati din străinătate: in 6 iunie Alteța Sa Regală Theodora von Liechtenstein și Alteța Sa Regală Prințul Alexander au vizitat România pentru a lansa un program școlar ce vizează elevii din Armeniș și Teregova alături de WWF România și Rewilding Europe. Aceasta este prima vizită în România a ASR Prințul Alexander de Liechtenstein și a fiicei sale ASR Prințesa Theodora.

„Armeniș îmi amintește de copilărie – peisajul rural, pădurile naturale, pășunile, pârâurile de munte curate și oamenii primitori ce-și trăiesc viețile simple în armonie cu natura. Sunt încântat să fi avut șansa de revedea o bucată din tinerețea mea și sper că aceasta va rămâne neschimbată în viitor, pentru România”, a declarat Prințul Alexander

 

Zimbrul e cel mai mare mamifer terestru din Europa. Odinioară era prezent pe tot continentul, cu excepţia unor zone din Spania, Italia şi nordul Scandinaviei. Acum însă este mai rar decât rinocerul negru, doar 3403 exemplare rămânând in toată lumea în libertate sau semi libertate. România e una dintre cele 9 țări europene cu zimbri care trăiesc în sălbăticie. Este o specie cheie pentru fenomenul de „resălbăticire”, alimentația sa având un impact real asupra vegetației. El consuma iarbă dar și mărăcini, puieți și arbuști, formând astfel ochiuri de pădure și un peisaj mozaicat, contribuie la fertilizarea pajiștilor, bătătorindu-le, răscolind nisipul și noroiul, iar în felul acesta ajută la menținerea unei diversități biologice ridicate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.