Bac „la toți”

Bac „la toți”

3
DISTRIBUIȚI

646x404

Starea națiunii, în special a acelei părți din ea care tocmai a trecut de bacalaureat, a fost dezbătută săptămâna asta, dar parcă fără vlagă, fără vigoarea critică a anilor trecuți. Se explică, bineînțeles: avem procente grăsuțe de promovabilitate, în creștere destul de bruscă față de anul trecut, nu mai vorbim de vara în care camerele de supraveghere și controlul mult mai strict al comisiilor ne-au arătat fețele mai puțin plăcute ale educației românești. S-a luat Bac-ul pe capete, e bine. Dormiți liniștiți, dragi tovarăși, statul lucrează pentru voi. Un mesaj pe care “socialistissimul” nostru Guvern îl propagă insistent pe toate planurile. Le place să anunțe că totul e perfect, le place să vadă asta la televizor, pe Facebook. Planurile cincinale se îndeplinesc cu sârg și toată țara dă la manivelă cu zâmbetul pe buze. Duduie România, cum ar veni.

Trebuie să fii însă cel puțin dezinteresat ca să te lași mângâiat de bacalaureatul acesta vopsit. Ce nu s-a spus la televiziuni și rareori în presa scrisă e că a fost cel mai ușor Bac din ultimii ani, atât de ușor că s-au mirat până și elevii.


Iar asta ne arată tipul de raționament al șefilor din educație atunci când vine vorba de soluții pentru probleme grave. Coborâm ștacheta, turtim puțin standardul, să încapă toți sub el. Dăm Bac „la toți”. Vă spun că e mai mult decât o ipoteză, pentru că știți și voi că nu s-a schimbat absolut nimic de anul trecut până acum în școala noastră. Profesorii sunt aceiași, materia, la fel, elevii, crescuți în același mediu. Și atunci cum se pot justifica procentele care au luat-o fulminant în sus? Poate exemplificăm aici cu cazul Adinei Duicu, cea cu tătic penal și cu mamă și soră cu apucături de cimpanzei, care a fost prinsă cu copiuța în timpul examenului, iar apoi procurorul s-a răzgândit peste noapte „din lipsă de probe”? Amintim că au fost oprite camerele de supraveghere în timp ce fata își dădea, „cinstit”, examenul.

Bac-ul 2015 ar trebui să fie un nou semnal de alarmă, dacă nu au tot fost destule până acum. Avem de-a face cu miniștri și aleși care se ocupă cu fardatul realității și nu fac deloc rabat de la efort ori banul public. Este evident că pentru sănătatea sistemului educational nu trebuie să avem tineri cu bacalaureatul luat pe capete, ci pur și simplu mai multe tipuri de așa-zise examene de maturitate. Bacalaureatul riscă să fie transformat din nou într-o chinezărie la un leu, accesibilă oricui, ca finalitate unică pentru tineri. Pentru că, nu-i așa, e mult mai ușor să tai cu foarfeca strâmbă, dar fără să te oprești, decât să măsori de șapte ori și să decupezi minuțios. Mentalitatea de tractor nu poate produce decât miriște, prin care aleargă împiedicându-se noi și noi generații tunse egal, spre o linie de sosire care pare să se îndepărteze tot mai mult.

3 COMENTARII

  1. coano care te crezi moralizatoare, ce parere ai, acum, dupa ce acel biet tanar din Bacau s-a sinucis din cauza unor dobitoci de corectori, de fapt niste criminali? astept raspuns, paukeritzo!

  2. Felicitari pentru editorial! O singura remarca as avea,”miristea” aminteste de productia obtinuta utilizand si tractorul.Fermierii nu prea recolteaza o cultura calamitata.Iar notarea diferentiata a elevilor ii exclude de la o tunsoare uniforma. Cam greu ca tinerii actualelor generatii sa se impiedice in miriste,indiferent de gradul de neuniformitate al acesteia.Din fericire tractorul este obiect si nu are mentalitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.