Cele mai frumoase și gustoase roșii, sărbătorite la Castelul Macea. Care este...

Cele mai frumoase și gustoase roșii, sărbătorite la Castelul Macea. Care este programul Festivalului Părădăicilor 2015

0
DISTRIBUIȚI

festivalul-paradaicilor1Cea mai mare, cea mai frumoasă și cea mai aromată tomată este căutată în acest sfârşit de săptămână, la Macea, în județul Arad, unde are loc cea de a şaptea ediţie a „Festivalului părădăicilor”.

Zona este cunoscută în partea de vest a ţării pentru numărul mare de legumicultori care cultivă roşii. Evenimentul urmărește promovarea producătorilor locali de roșii (n.r. părădăici, cum li se spune în zonă), a produselor și tradițiilor culinare din Arad, dar și a mișcării în aer liber.

Programul celor două zile a fost prezentat de Adrian Ţolea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad. „Acest festival s-a consacrat nu doar prin promovarea produselor autohtone, ci şi prin crearea unor alte evenimente: spectacole folclorice, competiţii sportive, concursuri. Festivalul părădăicilor de la Macea contribuie din plin la promovarea tradiţiilor în judeţul nostru”, a afirmat Ţolea.

Festivalul începe sâmbătă, la ora 10.00, cu o cursă de biciclete, pentru a nu rata ocazia de a promova mişcarea.


Seara este programat şi un bal. A doua zi, duminică, 12 iulie, după participarea la Sfânta Liturghie, la Castelul Macea va începe pregătirea standurilor cu „părădaice” pentru deschiderea oficială, programată la ora 13.30. În anii trecuți s-au remarcat  roșiile albe și portocalii, roșii din soiurile „Prințul negru”, „Inimă de bivol”, tigrate sau cireașă neagră. După vizitarea standurilor, participanţii vor avea parte de un program artistic.

„Satul românesc este într-un declin, că ne place să recunoaştem sau nu. Motivul este exodul oamenilor din sate, plecarea spre străinătate sau spre oraşe. În cadrul acestui festival ne propunem redescoperirea satului, atragerea populaţiei spre el, pentru ca satul să rămână viu”, a explicat preotul Tudor Budeanu, unul dintre organizatorii evenimentului.

2015 paradaici

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.