CONCERTE EXPLOZIVE Deepcentral, Antonia şi 3rei Sud Est vor întreține atmosfera de...

CONCERTE EXPLOZIVE Deepcentral, Antonia şi 3rei Sud Est vor întreține atmosfera de Ziua Timişoarei. Vezi programul complet pentru cele trei zile de sărbătoare

1
DISTRIBUIȚI

ziuatimisoarei 054

Ziua Timişoarei va fi celebrată cu fast în urbea de pe Bega, unde la fel ca în anii precedenţi locuitorii oraşului vor avea parte de un program special. Mai exact, timişorenii se vor bucura de concerte, spectacole, dezveliri de busturi şi deja tradiţionalul cross nocturn. Programul complet poate fi consultat mai jos.
1 august – sâmbătă

Casa de Cultură a Municipiului Timişoara – Sala Lira
11.00 – Expoziție – Asociația Artiștilor Plastici “Romul Ladea”

Program acţiuni sportive
“Cupa oraşelor înfrăţite„ – turneu de mini fotbal cu echipe de amatori
09.00 – 17.00 Baza Sportivă Colterm
Participă echipe reprezentând Municipiul Timişoara şi echipe invitate care reprezintă oraşele înfrăţite şi partenere.

Piaţa Victoriei
20.00 concerte
Alina Eremia
Deepcentral
Antonia
3rei Sud Est

22.00 Crosul nocturn Timişoara
Crosul nocturn a ajuns la cea de-a patra ediţie şi este organizat în sistem de participare open. Fiecare participant trebuie să se înscrie şi să achite cotizaţia de participare de 20 lei. Limita de vârstă a concurenţilor este de minim16 ani. Pentru a putea participa la cursă, concurenţii între 16 – 18 ani trebuie să prezinte acordul scris al părinţilor. Crosul Nocturn se va desfăşura pe cca 4 km şi are startul începând cu orele 22.00, de pe Bv. C.D.Loga nr.1(în faţa Primăriei Municipiului Timişoara), unde va avea loc şi sosirea. Traseul este următorul: str. 20 Decembrie 1989 – Bv. Vasile Pârvan, pe sub pasajul Michelangelo, continuare pe Bv. Corneliu Coposu, întoarcere la fântâna de la pasarela din Parcul Copiilor, Bv. Corneliu Coposu, pe sub pasajul Michelangelo – Bv. Vasile Pârvan, Podul Mihai Viteazul, str. 20 Decembrie 1989, finish Primărie Bv. C.D. Loga nr. 1, (vis a vis de Filarmonica Banatul).
Crosul este realizat în parteneriat cu Atletic Club Maraton. Detalii: www.crosnoctrun.ro

2 august – duminică

Teatrul de Vară din Parcul Rozelor
19.00 Fanfara Timişoara Big Band
20.00 Concert extraordinar Ansamblul Timişul

Piaţa Victoriei
20.00 – concerte
Orchestra de tineret a municipiului Timişoara alcătuită din elevi ai Colegiului de Artă Ion Vidu şi studenţi de la Facultatea de Muzică, din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.
Repertoriul abordat: teme muzicale din filme celebre şi hituri pop aranjate într-o manieră simfonică. Dirijor prof. Laurenţiu Muntean, coordonator prof. Alina Cuibariu Jumuga.
The Weekend Band o trupă timişoreană care cântă coveruri şi melodii proprii. În urmă cu 6 ani s-au pus bazele acestui proiect, membrii formației sunt: tobe – Marios Fulop, bass – Tibor Aranyi, clape – Vincențiu Ghergulov, chitară – Alex Bejenaru și voce – Răzvan Munteanu.
Love Hunters o trupă de blues cu influenţe punk înfiinţată în anul 1987 în Novi Sad, Serbia componenţa: Milan Mumin – vocal, Vlada Jovanov – chitară bass, Aleksandar Medan – chitară, Robert Radic – tobe, Marion Kalin- chitară.
Foc de artificii
3 august – luni

Parcul Central
09.00 – ceremonial militar, fanfara Garnizoanei Timişoara
Dezvelire busturi: Pius Brînzeu (unul dintre cei mai buni chirurgi pe care i-a dat şcoala de medicină timişoreană, activitatea sa medicală a făcut din Timişoara unul dintre cele mai importante centre de flebologie din ţară și din Europa. A contribuit la înființarea Institutului de Medicină din Timişoara, apoi a Spitalului Județean și a Centrului de Cercetări Experimentale, sculptor Aurel Gheorghe Ardeleanu) şi Anghel Dumbrăveanu (poet, prozator, eseist şi traducător, personalitate de seamă a culturii române contemporane, ilustru reprezentant al generației literare `60, care a contribuit la schimbarea cursului poeziei românești neo-moderne, sculptor Aurel Gheorghe Ardeleanu)

Sala Mare a Senatului Universităţii Politehnica Timişoara, et.1, Piaţa Victoriei nr.2

11.00 Şedinţă Festivă – Decernarea Titlului de Cetăţean de Onoare doamnei Coleta de Sabata, prima femeie rector a Universităţii Politehnica din Timişoara, în perioada 1981-1989, strălucit cercetător, om de cultură şi personalitate ştiinţifică de renume, decernarea Titlului de Cetăţean de Onoare domnului Aurel Tiberiu Ceia (profesor, renumit solist vocal, reprezentant de seamă al muzicii populare din Banat), decernarea Titlului de Cetăţean de Onoare domnului Ştefan Drăgulescu, fost ministru al sănătăţii, fost rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara şi iniţiatorul înfiinţării Institutului de Cardiologie din Timişoara în 1994 şi decernarea post–mortem a Titlului de Cetăţean de Onoare lui Ioan M.


Anton, profesor, vicepreşedinte al Academiei Române, fost rector al Institutului Politehnic Timișoara.

Piaţa Victoriei
19.00 Blues pentru Timişoara- concert

Moody Stuff – Trupa de jazz Moody Stuff, înfiinţată în 1997 este condusă de vocalista Vera Ciocan, muzician binecunoscut de jazz şi blues al Timişoarei. Componenţa trupei este următoarea: Ionuţ Dorobanţu la ghitară, Victor Miclăuş la bass şi Ferencs Sekeres la tobe. Formaţia abordează un repertoriu de blues şi jazz alături de invitatul lor special, Boghi Nagy, solistul trupei Burning Table, care va aduce pe scenă la Ziua Timişoarei, atât vocea cât şi muzicuţa.

Bega Blues Band guest star A.G. Weinberger
Bega Blues Band este grupul cel mai longeviv de blues-jazz din România, cu o activitate de peste 30 de ani. Întemeiat de Bela Kamocsa și de Johnny Bota, grupul a lansat în 1993 primul CD de blues-jazz din România, „Blues de Timişoara”. Bega Blues Band a obținut, în 2004, premiul pentru cel mai bun grup de blues-jazz din România și Diploma de Excelență a Municipiului Timişoara „pentru întreaga activitate muzicală și pentru promovarea imaginii Timișoarei în țară și în lume”.
Grupul este format din Maria Chioran- voce, Lucian Nagy – instrumente de suflat şi percuţie, Saşa Bota – violă electrică, Toni Kühn – claviaturi, Mircea Bunea – ghitară, Johnny Bota – bas, Lică Dolga – tobe, Ovidiu Andriş – percuţie.
A.G. Weinberger, unul dintre cei mai buni muzicieni de blues din România va cânta alături de Bega Blues Band. Considerat de către critici Mr. Blues al României şi de către B.B. King “un chitarist carismatic de cea mai înaltă clasă”, AG Weinberger este singurul artist de blues şi jazz din România selectat pentru nominalizarea la 7 categorii, la Premiile Grammy şi decorat cu Ordinul Cultural în grad de Cavaler. Pentru acest eveniment, artiştii au pregătit un program format din piese care aparţin repertoriului internaţional de blues dar şi compoziţii proprii.

Matyas Pribojszki Band – Formaţia vine din Ungaria şi are la activ numeroase prezenţe la festivaluri de blues din Europa, iar critici de gen faimoşi, cum sînt Rick Estrin sau Kid Andersen au scris articole laudative la adresa ei. Bandul, alcătuit din muzicieni de cea mai bună calitate, îi are ca membri pe: Zoltán Nemeş – claviaturi, Ferenc Szasz – ghitară, László Csizmadia – bass, Daniel Molnar – baterie, Mátyás Pribojszki – muzicuţe, voce, lider. Mátyás Pribojszki este unul dintre cei mai buni interpreţi la muzicuţă din Europa de Est. El stăpîneşte la fel de bine ambele stiluri: cel tradiţional şi cel contemporan, fiind posesorul unui ton autentic şi al unei frazări inspirate. Mátyás a concertat deja în mai mult de 25 de ţări din Europa.

Blue Family, renumit grup de blues din Belgrad, s-a format în anul 1996. Blue Family are următoarea componenţă: Katarina Arsenov – voce, Dejan Pavic – baterie, Zeljko Stanojkovski – pian, Aleksandar Djordjevic – ghitară, Ljubomir Djordjevic – muzicuţă, Milan Jarakovic – bass şi lider. Este una dintre cele mai active şi autentice formaţii de gen din spaţiul ex-iugoslav, cu prezenţe la toate festivalurile de blues din acea zonă dar şi la evenimente similare din Italia (Padova, Milano, Roma), Ungaria, România şi Elveţia. Stilul îmbrăţişat de acest grup este denumit “West Coast Jump”. Printre CD-urile lansate de Blue Family se numără “Here Comes The Blues” (2001), disc de o mare calitate muzicală şi acustică, foarte bine primit de public şi de critica de specialitate, obţinând distincţia de Cel Mai Bun CD de blues al anului.

În perioada 23.07.2015-05.08.2015, Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Timişoara organizează expoziţia „Timişoara – de la reşedinţă regală la capitală culturală a Europei”. Expoziţia va fi găzduită de Galeria de Artă „Helios” şi Galeria Primăriei Municipiului Timişoara este dedicată datei de 3 august, când sărbătorim Ziua Timişoarei, precum şi unui eveniment important din istoria oraşului de pe Bega, mutarea cu 700 de ani în urmă, în luna mai 1315 de către regele Ungariei Robert Carol de Anjou (1288-1343) a reşedinţei şi a curţii sale de la Visegard la Timişoara.
Prin lucrările realizate şi prezentate în expoziţia tematică, pictorii, graficienii, sculptorii şi artiştii decoratori din oraşul de pe Bega şi din alte centre artistice din ţară vor încerca să surpindă şi să redea caracterul specific şi personalitatea inconfundabilă a urbei de la perioada medievală până la începutul veacului al 21-lea.

1 COMENTARIU

  1. PENIBILI! Avem trupe in Timisoara care canta si nu se prostitueaza pe scena!
    Sebastian Spanache Trio, Blazzaj, Implant pentru Refuz, Brum, Thy Veils, lista poate continua… Pacat ca primaria invita din nou aceleasi zdrente ale muzicii din Romania si sustine incultura.
    VOMIT! Si nu sunt singurul! Capitala culturala Europeana my ASS!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.