EXCLUSIV Pesedistul Bojin, eforturi disperate pentru ca firma fostului preşedinte al CJ...

EXCLUSIV Pesedistul Bojin, eforturi disperate pentru ca firma fostului preşedinte al CJ Timiş să rămână cu parcela de aur din PITT. Vezi care este adevărata miză pentru care se forţează penalul

0
DISTRIBUIȚI

ostaficiuc bojinPreședintele Consiliului Județean Timiș, pesedistul Titu Bojin, face eforturi disperate pentru a-l ajuta pe prietenul său, Constantin Ostaficiuc, fostul șef al instituției, ca firma familiei sale, Ornella Design SRL, să rămână cu terenul din Parcul Industrial și Tehnologic Timișoara (PIIT).

După dezvăluirile PRESSALERT.ro şi găsirea în conflict de interese a pedelistului Ostaficiuc de către Agenţia Naţională de Integritate pentru că a concesionat ilegal „parcela de aur” din PITT firmei în care acţionari erau soţia, fiica şi ginerele, lucru confirmat definitiv şi de către justiţie, DNA a început urmărirea penală a fostului şef al CJ Timiş. Ulterior, în baza deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ANI a solicitat în instanţă şi anularea tuturor actelor ulterioare după momentul în care Ostaficiuc a fost în conflict de interese – contractul încheiat între CJ Timiş şi Ornella Design şi anexa prin care s-au acordat o serie de facilităţi firmei familiei Ostaficiuc. În 31 martie a.c., instanţa a dispus definitiv anularea acestor acte, iar 3 zile mai târziu, Ornella Design SRL trimite o cerere Consiliului Judeţean Timiş prin care solicită încheierea unui nou contract de concesiune pentru parcela de teren pe care şi-a construit şi utilat hala cu fonduri europene, 832.920 lei fiind fonduri nerambursabile, cofinanţare de la Uniunea Europeană prin POR 2007 – 2013, în cadrul axei prioritare 4 „Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional si local”. Practic, anularea contractului de concesiune duce la întreruperea activităţii şi la neîndeplinirea condiţiilor de finanţare a proiectului, obligând beneficiarul să restituie UE fondurile nerambursabile.

Imediat după solicitarea firmei familiei Ostaficiuc, CJ Timiş prin semnătura preşedintelui Bojin iniţiază, în 24 iunie, pune în discuţie un proiect de hotărâre „privind propunerea de aprobare a caietului de sarcini privind concesionarea parcelelor cu hală construită din perimetrul Parcului Tehnologic şi Industrial Timişoara”.


Prevederea cheie este că totul se face prin negociere directă, nu prin licitaţie. În timpul discuţiilor din plen, secretarul instituţiei, Dănuţ Ardelean recunoaşte că este un proiect cu dedicaţie, afirmând „este vorba despre societatea Ornella care are concesionată o parcelă pe care a construit o hală şi al cărei contract de concesiune a fost anulat de ANI. Nulitatea absolută a acestui contract a fost declarată ca urmare a faptului că ANI a constatat nişte incompatibilităţi. În situaţia în care se află pe acelaşi teren, sigur că îşi doresc să încheie un nou contract”. Proiectul a picat la vot, lipsind 3 voturi după ce mai mulţi consilieri liberali şi independenţi s-au abţinut.

Eşecul nu l-a făcut să renunțe pe Titu Bojin, care a repus subiectul pe ordinea de zi a viitorului plen al Consiliului Judeţean Timiş din 15 iulie. În caietul de sarcini se prevede în continuare „concesionarea parcelelor cu hală construită se face prin organizarea de negociere directă cu noul dobânditor al halei”. Ilegalitatea acestei prevederi a fost semnalată lui Bojin de consilierul judeţean liberal Marius Martinescu printr-o adresă înregistrată în 9 iulie în care acesta avertizează „prevederile art.91, alin.4, lit.b – „Consiliul Judeţean hotărăşte vânzarea, concesionarea sau închirierea bunurilor proprietate privată a judeţului, după caz, in condiţiile legii” din Legea 215/2001 a administraţiei publice locale se aplică respectând art.123, alin (2) din aceeaşi lege care prevede imperativ că: vânzarea, concesionarea şi închirierea se fac prin licitaţie publică, organizata in conditiile legii”. Din lectura prevederilor Legii 215/2001 a administraţiei publice locale şi expres a articolelor enunţate anterior, rezultă clar că prevederile „referitor la organizarea de negociere directă cu noul dobânditor al halei, cuprinse în Caietul de sarcini privind concesionarea parcelelor cu hală construită din perimetrul PITT, – NU au bază legală”. Martinescu, cel care şi în şedinţa anterioară a avut un amendament respins prin care se propunea ca să nu se poată încheia contracte cu firme care au avut astfel de acte anulate în instanţă, a solicitat ca proiectul să fie retras de pe ordinea de zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.