Istoria celor 80 de ani de activitate neîntreruptă pe Aeroportul Timișoara. Cum...

Istoria celor 80 de ani de activitate neîntreruptă pe Aeroportul Timișoara. Cum va fi sărbătorit momentul și care sunt planurile de viitor

0
DISTRIBUIȚI

aeroport timisoara terminal 1

Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara celebrează 80 de ani de existenţă neîntreruptă. Cu această ocazie, sâmbătă, 18 iulie, instituția va organiza un miting aviatic cum nu s-a mai văzut.

„Pentru mine, cei 80 de ani nu înseamnă doar istoria la care ne gândim cu drag şi cu melancolie, ci reprezintă şi o provocare. Acum mă gândesc la ce va urma, ce ne aşteaptă în următorii ani, până în 2020, ca ciclu de finanţare al programelor europene şi chiar mai departe. Eu vreau ca noi să punem bazele unui nou concept, a unui Terminal Intermodal, o viziune în care să conecteze transportul aerian, rutier şi feroviar. Am promovat acest proiect de doi ani şi s-a materializat prin cuprinderea acestuia în Masterplanul General de Transporturi”, a declarat directorul Aeroportului Internaţional Timişoara, Daniel Idolu.

Istoricii menționează că pe 17 iulie 1935, pe aeroportul timișorean a aterizat primul avion. Era o cursă tehnică, cu pilotul Dumesnil, mecanicul Desal şi pasagerul Polihroniade Vacas la bord. Trei zile mai târziu, pe 20 iulie 1935 a avut loc inaugurarea oficială a aeroportului provizoriu, amplasat atunci pe terenul de instrucţie al garnizoanei militare, lângă Cimitirul Eroilor (în locaţia în care este amplasat astăzi centrul comercial Iulius Mall).

În anul 1941, aeroportul a fost mutat la Moşniţa, după ce construcţia clădirilor și pistei a durat 5 ani, însă sediul aeroportului a rămas aici doar 11 luni deoarece din cauza greutăţilor întâmpinate la finanţarea lucrărilor şi la solul impropriu, se renunţă la proiect şi de ia decizia mutării la Moşniţa Nouă, pe un teren de 91 de hectare, izlaz comunal.

Aeroportul Internațional „Traian Vuia” Timișoara funcţionează pe actualul amplasament din anul 1964, când are loc inaugurarea aerogării pentru curse interne.


O modernizare importantă a avut loc în anii 1975 – 1980, când s-a deschis și traficul internațional. În anul 1980 se inaugurează cursele externe spre Frankfurt, Chicago şi New York.

În 1989, în timpul Revoluţiei, aeroportul a fost o zonă importantă cu o desfăşurare impresionantă de forţe. În zilele Revoluţiei pe aici trec generali, miniştri şi delegaţi trimişi special de la Bucureşti de către cuplul prezidenţial pentru a reprima revolta de la Timişoara.

După Revoluţie, aeroportul a devenit un punct forte pentru întreaga regiune de vest a României, în sensul dezvoltării economice şi sociale. În următorii ani au loc investiţii mari, precum reparaţii capitale la pista de decolare-aterizare, construcţia halei cargo, modernizarea şi extinderea aerogării, achiziţia de echipamente.

Din 6 februarie 2002, Aeroportul poată numele pionierului aeronauticii, bănăţeanul Traian Vuia.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.