Ministrul Agiculturii, la Timişoara: comercianţii care nu au redus preţurile la scăderea...

Ministrul Agiculturii, la Timişoara: comercianţii care nu au redus preţurile la scăderea TVA nu pot fi sancţionaţi legal. Păstrarea aceluiaşi preţ „nu reprezintă un act ilegal, ci unul incorect”

1
DISTRIBUIȚI

daniel constantin alde (4)

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a admis astăzi la Timişoara că legea nu permite sancţionarea comercianţilor care nu au redus preţurile la alimentele de pe raft, odată cu micşorarea TVA la 9%.

Prezent la sediul ALDE Timiş pentru a susţine o conferinţă de presă, Daniel Constantin a declarat că scăderea TVA se resimte totuşi la nivel naţional.


„Eu vă spun că mă uit pe statistici, pe ceea ce se întâmplă în piaţă, şi acestea arată că preţul a scăzut cu 12%. Desigur că există o problemă, căci nimeni nu poate spune cu certitudine dacă această scădere nu a avut loc după ce preţurile au fost crescute artificial. Vom avea certitudini abia în perioada următoare, după ce vom primi rapoarte şi vom colecta date. Consiliul Concurenţei a făcut verificări. Deşi nu avem date şi cifre clare, la nivel naţional vorbim de o relansare a consumului. Indiferent care este realitatea astăzi avem venituri fiscalizate cu 12 sau 15% mai mari”, a detaliat oficialul.

Cu alte cuvinte, Constantin a explicat că pe piaţă a crescut consumul şi, probabil, a scăzut evaziunea făcută de comercianţi. Cât despre resimţirea unei scăderi a preţului de către populaţie, Constantin spune că ştie cu certitudine ca marile lanţuri de magazine au micşorat tarifele odată cu reducerea TVA, ba mai mult, au afişat și prețul vechi, sublinind astfel scăderile, fără ca acest lucru să le fie impus. Cât despre sancţionarea comercianţilor care nu au scăzut TVA şi practic astfel au indexat preţurile cu 15% către consumator, profitul revenind în buzunarele lor, ministrul admite că oamenii nu pot fi sancţionaţi şi că nereducerea preţului „nu reprezintă un act ilegal, ci unul incorect”. Constantin a mai precizat că singurul mod în care cei care nu scad preţuri pot fi aduşi pe calea dreaptă este ca oamenii să evite să cumpere de la ei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.