Povestea FASCINANTĂ a împărătesei Sissi și a singurei statui care o înfățișează...

Povestea FASCINANTĂ a împărătesei Sissi și a singurei statui care o înfățișează în mărime naturală. Ce legende s-au țesut în jurul său FOTO

0
DISTRIBUIȚI

sissi

 

O statuie a faimoasei împărătese Elisabeta, dăltuită în urmă cu un veac, care s-a aflat doar pentru scurtă vreme într-un loc public și a fost socotită pierdută timp de mai bine de jumătate de secol, a fost recuperată și poate fi admirată la muzeul din Caransebeș, chiar dacă a fost mutilată și deteriorată de-a lungul timpului și este expusă pe fragmente.

statuie 1918

Singura statuie în mărime naturală

Statuia frumoasei Sissi, prințesa bavareză din casa de Wittelsbach care, la doar 16 ani, îl cucerise pe tânărul împărat al Imperiului Austriac, Franz Josef, este una din cele cinci statui  realizate mult mai târziu cu acordul împăratului, pentru glorificarea casei imperiale. Statuia de la Caransebeș a fost terminată în 1914 de sculptorul Horvay János. Cheltuielile au fost suportate de comunitatea locală iar marmura de Rușchița din care a fost dăltuită statuia a fost donată de Ioan Bibel, proprietarul de atunci al carierei. Este singura statuie din cele cinci care o înfățișează pe suverană în mărime naturală și într-o manieră mult mai realistă în comparație cu celelalte patru, mai stilizate, care se află la Viena, Budapesta, Corfu și Geneva.

familia imperiala

Povești din Banatul Montan cu împărăteasa Sissi

Statuia urma să fie așezată în centrul orașului Caransebeș, dar izbucnirea primului război mondial a făcut ca inaugurarea acesteia să fie amânată, dezvelirea ei având loc abia în luna mai a anului 1918. Se împlineau aproape două decenii de la asasinarea împărătesei la Geneva  și  aproape doi ani de la moartea soțului ei, iar imperiul își trăia sfârșitul, sub domnia ultimului său împărat, Carol I. Evenimentului i s-a dat importanța cuvenită, s-au tipărit cărți poștale care înfățișau statuia, căci localnicii își aminteau încă de cele două vizite oficiale ale suveranilor în orașul lor, care avea o mare importanță militară datorită regimentului de grăniceri cantonat aici.

Împărăteasa a vizitat în mai multe rânduri Banatul Montan, iar o poveste a locului spune că în drumețiile pe care le făcea și care-i erau atât de dragi, amintindu-i de locurile în care a copilărit, fără a fi constrânsă de rigorile protocolului, a vizitat și o stână.


Fiica ciobanului cărășean a fost botezată Veta, după numele împărătesei care i-a fost nașă, iar darul de botez a fost un inel cu piatră de rubin. Inelul a fost păstrat cu sfințenie și se pare că astăzi se află la un strănepot care trăiește la Băile Herculane, un alt loc pe care împărăteasa îl vizita cu plăcere. Se spune că aici se întâlnea cu contele Andrássy, un prieten apropiat, îndrăgostit de frumoasa împărăteasă. Unii spun că sentimentele chipeșului aristocrat maghiar nu i-au fost indiferente celei care fusese încoronată și regină a Ungariei. Și în Banat, împărăteasa își impresionase supușii, așa cum o făcuse și în alte provincii ale imperiului. În Caransebeș existase și o statuie a împăratului, care a fost ulterior dată la topit, pentru a se face o nouă statuie a generalului Ioan Dragalina.

Pierdută și regăsită

Statuia a avut un destin la fel de nefericit ca cel al împărătesei. Nu a stat nici un an pe soclul care-i fusese destinat, căci după înfăptuirea României Mari, a fost mutată în subsolul vechii primării. S-a știut de existența ei până în anii celui de-al doilea război mondial, se spune că rușii au încercat să o distrugă după ce au ocupat orașul și apoi a dispărut în mod misterios, pentru mai bine de jumătate de veac. A fost descoperită în urmă cu 15 ani, cu prilejul lucrărilor din vecinătatea unei vechi biserici. Din păcate, statuia nu a fost recuperată întreagă dar fragmentele, expuse acum în muzeu, se păstrează și se dorește restaurarea ei, după care ar putea fi din nou expusă în parcul orașului.

Surse foto – wikipedia, expressdebanat.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.