PREMIERĂ MEDICALĂ la Timişoara. Tânără cu o malformaţie cardiacă congenitală, tratată printr-o...

PREMIERĂ MEDICALĂ la Timişoara. Tânără cu o malformaţie cardiacă congenitală, tratată printr-o procedură nedureroasă şi rapidă, în loc să fie operată FOTO (P)

1
DISTRIBUIȚI

medical2

Bănăţenii care suferă de o malformaţie cardiacă congenitală sunt trataţi mai rapid şi mai eficient printr-o procedură nouă, la Clinica CARDIOTIM din Timişoara. Recent, medicii care lucrează la clinica privată au marcat o nouă premieră medicală bănăţeană. Este vorba despre închiderea percutană a defectului de sept atrial, care este, de fapt, o malformaţie cardiacă congenitală în care există o comunicare anormală între cele două atrii. Primul pacient din vestul ţării care a fost tratat printr-o astfel de procedură este o femeie de 39 de ani, diagnosticată cu această afecţiune în urmă cu trei luni, după un control de rutină.

“Este o procedură de care ar trebui să beneficieze, în special, copiii şi tinerii. Nu mi se pare normal ca în secolul 21 să fie operaţi pacienţi care ar putea fi trataţi minim-invaziv. Avantajul unei astfel de proceduri, spre deosebire de tratamentul chirurgical, este durata scurtă de spitalizare, pentru că recuperarea se face rapid. Procedura este deja consacrată, dar este nouă pentru Timişoara. Vorbim despre o procedură rapidă, elegantă, aproape nedureroasă pentru pacient, durerea este mai mică decât cea dintr-un cabinet stomatologic. De asemenea, procedura mai prezintă avantajul lipsei de complicaţii în timp. La un pacient care s-a făcut corecţia chirurgical, acesta rămâne cu o serie de cicatrici pe corp”, a explicat, astăzi, medicul primar cardiolog Milovan Slovenski, directorul medical al CARDIOTIM.

În cazul în care această malformaţie cardiacă congenitală nu este tratată la timp, poate determina hipertensiune pulmonară care devine, în timp, severă şi există riscul ca pacientul să aibă nevoie de un transplant de inimă şi plămâni sau chiar să moară.

Procedura de închidere percutană a defectului septal atrial poate fi efectuată chiar şi la copii, însă, din păcate, la CARDIOTIM, această metodă nu este decontată de casa de sănătate. Pacienta care a fost tratată în premieră prin această metodă a plătit aproximativ 5.000 de euro din propriul buzunar. “Acum încercăm să intrăm în contract cu casa de asigurări. Din păcate, dispozitivele necesare în cazul unei astfel de intervenţii sunt destul de scumpe, ar trebui să existe un program naţional pentru malformaţiile congenitale”, a mai precizat medicul cardiolog Milovan Slovenski.

“Există nenumărate intervenţii care pot fi efectuate fără un aport chirurgical.


Acest procedeu poate fi aplicat şi în cazul altor defecte ale inimii, precum găuri anormale între compartimentele inimii, malformaţii congenitale, etc.”, a precizat şi Dan Gavrilescu, medic primar cardiolog.

Peste 4.000 de pacienţi cu diferite afecţiuni cardiace au trecut pragul Clinicii CARDIOTIM. Clinica reuneşte medici cardiologi cu o vastă experienţă profesională dobândită la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara şi în mari spitale din străinătate. Clinica CARDIOTIM deţine aparatură de ultimă generaţie ce oferă posibilitatea efectuării unei game variate de investigaţii de specialitate.

Clinica CARDIOTIM are sediul pe strada Franyo Zoltan, nr. 6, iar alte trei cabinete ale clinicii sunt deschise pe Calea Aradului, nr. 113, dar şi în Lugoj, pe str. Bucegi, nr. 11 şi în Caransebeş, pe str. Libertăţii, nr. 41. Detalii despre serviciile oferite pot fi oferite la numerele de telefon: 0256 220 660 sau la 0752 260 006.

Foto: Adrian Pîclișan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.