Superbele rezervații naturale din vestul țării, SALVATE în instanță. Cum au motivat...

Superbele rezervații naturale din vestul țării, SALVATE în instanță. Cum au motivat judecătorii retragerea acordului de mediu pentru microhidrocentrale

0
DISTRIBUIȚI

4 Captare Valea Sebeșel - Munții Țarcu. Operator Balkan Hydroenergy SRL. Foto WWF-România

Tribunalul Caraș Severin a anulat acordurile de mediu emise ilegal de către Agenția pentru Protecția Mediului Caraș Severin, în vederea construirii a patru microhidrocentrale în Munții Țarcu.
Federația Coaliția Natura 2000 a solicitat în instanță anularea acordurilor de mediu încă din luna august 2014. Proiectele Alset Energy SRL presupun construirea unui număr de 4 microhidrocentrale pe râurile Bistra Mărului, Șucu și Olteana, râuri care fac parte din situl Natura 2000 ROSCI0126 Munţii Ţarcu. Munţii Țarcu formează un complex de ecosisteme preponderent naturale (81%), cu o diversitate remarcabilă şi cu o abundenţă locală de 25-78 ori mai mare faţă de media la nivel naţional. În zona cursurilor de apă Bistra Mărului, Șucu și Olteana (Bazinul Hidrografic Timiș) au fost găsite şi identificate specii de pești ca Cottus gobio (specie care este afectată de orice modificare a habitatului, ce poate duce chiar şi la dispariția speciei din zonă), precum şi specia Eudntomizon danfordi (specie care are nevoie de un volum de apă relativ mare şi o diversitate a microhabitatelor de asemenea relativ mare).  Microhidrocentralele fragmentează habitatele râurilor, afectând o bogată faună de nevertebrate acvatice precum și migrația peștilor pentru depunerea icrelor. Distrug și habitatele ripariene (de pe maluri), de care depind specii de nevertebrate, animale și păsări. Pe unde se construiesc microhidrocentrale, apa cristalină a râurilor și pârâurilor de munte devine un amestec de noroi și piatră, în care orice formă de viață dispare.

2 Captare Valea Băuțarului - Munții Țarcu.<br /><p>
<!-- /78947875/Pressalert-InArticle1 -->
<div id='div-gpt-ad-1516626384607-0' style=


Operator Alpha Project Technology SA. Foto WWF-România" width="640" height="425" srcset="https://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2015/07/2-Captare-Valea-Băuțarului-Munții-Țarcu.-Operator-Alpha-Project-Technology-SA.-Foto-WWF-România-640x425.jpg 640w, https://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2015/07/2-Captare-Valea-Băuțarului-Munții-Țarcu.-Operator-Alpha-Project-Technology-SA.-Foto-WWF-România-768x510.jpg 768w, https://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2015/07/2-Captare-Valea-Băuțarului-Munții-Țarcu.-Operator-Alpha-Project-Technology-SA.-Foto-WWF-România.jpg 1024w" sizes="(max-width: 640px) 100vw, 640px" />
Acordurile de mediu au fost emise ilegal de către Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin în iunie 2014, cu ignorarea prevederilor Avizului de Mediu la Strategia Energetică a României 10938/2012 și a avizului negativ al administratorului sitului Natura 2000 pentru aceste proiecte. Calea instanței de judecată a fost aleasă după ce APM Caraș Severin nu a dat curs sesizărilor transmise în prima parte a anului 2014 de către WWF-România, Societatea Carpatină Ardeleană și Federația Coaliția Natura 2000 care au cerut neemiterea acordurilor de mediu.

”Acestă decizie a instanței este pentru noi un semnal că legea poate și trebuie să fie respectată în România și în acest sector al avizării construcțiilor de microhidrocentrale și sperăm că și alte agenții de protecția mediului din țară să înțeleagă acest semnal. În același timp, este o probă a impactului pe care îl putem avea ca și organizații ale societății civile dacă acționam împreună cu determinare, folosind toate pârghiile pe care le avem la dispoziție, pentru a opri distrugerea naturii. Dincolo de problema eliberărilor abuzive şi ilegale a acordurilor de mediu necesare demarării acestor proiecte, un râu este un sistem viu, iar acest lucru nu este din păcate înțeles și respectat nici de cei care ar trebui să vegheze la protecția lui”, a declarat Luminița Tănasie pentru Federația Coalitia Natura 2000 România.

Coaliția Natura2000 a solicitat în instanță și anularea Deciziei Etapei de Încadrare care stă la baza avizării construcției de microhidrocentrale de către Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara, pe Râul Alb în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului și situl Natura 2000 Strei Hațeg. Cazul este pe rolul instanței Tribunalului Deva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.