Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să faceți și ce...

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să faceți și ce este interzis în această zi de sărbătoare

0
DISTRIBUIȚI

Sfantul-Mare-Prooroc-Ilie-Tesviteanul

De ziua sa, pe 20 iulie, Sfântul Ilie este cinstit de creştini ca aducător de ploi. Biblia relatează că prin rugăciunea sa a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă. De asemenea, același sfânt este asimilat cu o divinitate populară a Soarelui şi a focului, atestată prin numeroase tradiţii şi datini.

Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, sărbătorit în fiecare an în 20 iulie, a fost fiul lui Sovac, un preot al Legii Vechi, care locuia în cetatea Tesve din Galaad (Israel).

Tradițiile bătrânești spun că în această zi nu se lucrează de teama pagubelor (trăznete, ploaie, grindină), însă apicultorii din multe zone din țară retează stupii, și duc faguri şi miere la biserică spre binecuvântare, care mai apoi se împart de pomană.


Datina este împlinită de bărbaţi credincioşi, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare. Ei dau o masă festivă la care sunt invitaţi prieteni şi rude să deguste mierea şi să cinstească un păhărel de ţuică îndulcită cu miere nouă. Se spune că ritualul atrage prosperitate în casele apicultorilor şi le apără stupii de hoţi.

Sfântul Ilie este considerat şi ocrotitorul recoltelor; de aceea, în această zi ogoarele se stropesc cu agheasmă. În dimineaţa zilei, se culeg cele mai bune plante de leac, care se usucă în locuri ferite de umezeală şi se păstrează în farmacia casei.

În multe zone din Moldova, în această zi, gospodarii mănâncă grâu nou fiert, îndulcit cu miere, pentru a avea spor în munca lor. În mediul urban, gospodarii consumă fructe proaspete, cu excepţia merelor văratice. Tradiţia spune că, oricine respectă acest obicei, va fi sănătos tot anul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.