Trimisul Papei Francis vine la Mănăstirea Maria Radna, cel mai mare loc...

Trimisul Papei Francis vine la Mănăstirea Maria Radna, cel mai mare loc de pelerinaj din Arad. Ce eveniment important are loc

0
DISTRIBUIȚI

Manastirea Radna (40)

Delegatul extraordinar al Sfântului Părinte Papa Francisc, Eminenţa Sa, Joachim Meisner, arhiepiscop emerit de Köln, va oficial, duminică, de la ora 11,00, Liturghia pontificală de binecuvântare a lucrărilor de renovare de la Maria Radna. Anunțul a fost făcut de reprezentanţii basilicii papale de la Radna.

Evenimentul este ocazionat de inaugurarea complexului conventual al sanctuarului de la Maria Radna, care recent a trecut prin ample lucrări de renovare. La eveniment este așteptat și un consilier al președintelui Klaus Iohannis.

Mănăstirea Maria Radna din județul Arad este considerată cel mai mare loc de pelerinaj din vestul ţării. După renovare se estimează că numărul acestora se va dubla. În ultima perioadă aici s-au investit 47,14 milioane de lei, adică peste 10 milioane de euro, în reabilitare.


Cea mai mare parte a fondurilor, respectiv 30 de milioane de lei, au venit de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional, iar diferența de bani a fost alocată de Guvernul României şi de Episcopia Romano-Catolică Timişoara.

În complexul mănăstiresc a fost amenajată o bibliotecă pentru cele 10.000 de tomuri vechi, un muzeu, o sală pentru expoziţia permanentă, săli de conferinţe. Au fost restaurate trei clădiri declarate monumente istorice şi au fost reamenajate spaţiile din jur. De acum întregul complex bisericesc va intra în circuitul turistic internaţional permanent. Până acum aproximativ 80.000 de pelerine și turiști ajungeau anual la Maria Radna.

Mai trebuie amintit că Sfântul Ioan Paul al II-lea a atribuit mănăstirii titlul de “basilica minor”. Biserica sanctuar din Maria Radna a ținut secole de Ordinul Fraților Minori Observanți, iar de 12 ani a fost încredințată clerului diecezei romano-catolice de Timișoara. Mănăstirea franciscană Maria Radna este închinată Sfintei Fecioare Maria. Documentele istorice menționează că aceasta a fost edificată la 1520. Lăcașul de cult a fost distrus de două ori sub ocupația turcească și o data într-un incediu. În mod miraculous, icoana Maicii Domnului, pe hârtie, nu a fost atinsă niciodată de distrugeri, rămânând intactcă în timpul prăduirii turce dar și după focul devastator.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.