70 de ani de la primul bombardament atomic din istorie, marcați la...

70 de ani de la primul bombardament atomic din istorie, marcați la Hiroshima prin apeluri la renunțarea la armele nucleare

0
DISTRIBUIȚI

hiroshima

Supraviețuitori ai bombardamentului atomic, oficiali japonezi și diplomați străini au asistat joi dimineață la Hiroshima, alături de alte zeci de mii de persoane, la comemorarea a 70 de ani de la primul atac nuclear din istorie, în ultimele zile ale celui de-la Doilea Război Mondial, relatează DPA, Reuters și AFP.

Clopotul Păcii, tras de o tânără și un elev, a bătut la ora locală 08.15 (23.15 GMT), momentul exact în care, în urmă cu 70 de ani, bomba atomică aruncată de avionul american Enola Gay a explodat la Hiroshima, omorând pe loc zeci de mii de oameni. Până la sfârșitul anului 1945, circa 140.000 de persoane, inclusiv zeci de mii de coreeni și alți străini, au murit din cauza bombardamentului și a consecințelor sale.

Bomba atomică aruncată de aviația americană asupra Hiroshimei la 6 august 1945 a fost urmată de un atac similar împotriva orașului Nagasaki, în care au murit pe loc 40.000 de oameni. În urma celor două atacuri devastatoare, Japonia a capitulat, Al Doilea Război Mondial luând sfârșit în mod oficial la 15 august.

La ceremonia desfășurată joi în Parcul Memorial al Păcii au luat parte în jur de 50.000 de persoane, printre care șeful guvernului japonez, Shinzo Abe, ambasadorul american la Tokyo, Caroline Kennedy, subsecretarul de stat al SUA pentru controlul armamentelor și securitate internațională, Rose Gottemoeller — oficialul cu rangul cel mai înalt trimis vreodată de Washington la ceremoniile de la Hiroshima—, și reprezentați a circa 100 de state.

În discursul său, primarul Hiroshimei, Kazumi Matsui, a cerut eliminarea armelor nucleare și crearea unui sistem de securitate care să nu se bazeze pe forța militară.


Numeroși participanți la ceremonie și-au reînnoit, la rândul lor, apelurile la pace.

‘În calitate de singura țară lovită de arma atomică (…) avem misiunea de a crea o lume fără arme nucleare’, a declarat premierul Abe, afirmând că Japonia va prezenta, la viitoarea Adunare Generală a ONU, o nouă rezoluție vizând eliminarea acestor arme.

După ceremonie, lideri ai asociaților de supraviețuitori (‘hibakusha’) s-au întâlnit cu Shinzo Abe, căruia i-au cerut să retragă noua legislație care permite, pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial, trimiterea de trupe combatante japoneze în zone de conflict din afara țării. Aceasta implică o reinterpretare a Constituției pacifiste a Japoniei, redactată în timpul ocupației americane de după război.

Comemorarea de joi a avut loc, de altfel, pe fondul unei dezbateri foarte aprinse în Japonia cu privire la participarea țării la conflicte pe teritoriul altor state, sondajele arătând o opoziție puternică din partea majorității populației.

‘Aceste legi vor aduce națiunii noastre tragedia războiului încă o dată. Ele trebuie retrase’, a atras atenția Yukio Yoshioka, în vârstă de 86 de ani, în cadrul întâlnirii cu premierul Shinzo Abe.

Mii de supraviețuitori sunt încă tratați de Crucea Roșie japoneză din cauza efectelor pe termen lung asupra sănătății, aproape două treimi dintre decese fiind provocate de cancere.

‘Chiar și după atât de multe decenii, continuăm să vedem impactul catastrofal asupra sănătății al utilizării armelor nucleare asupra acestor două orașe’, a subliniat președintele Crucii Roșii Internaționale, Peter Maurer, cerând statelor să renunțe total la arsenalele lor nucleare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.