Castelele Mocioneștilor (I). Unde sunt înmormântați cei mai mulți membri ai familiei...

Castelele Mocioneștilor (I). Unde sunt înmormântați cei mai mulți membri ai familiei care a lăsat Banatului zeci de monumente FOTO

0
DISTRIBUIȚI

5. castel capalnas inceput secol XX

Ramura de Foen a familiei Mocioni a deținut în Banat mai multe castele și conace, în care au locuit numeroșii membri ai familiei până în prima jumătate a secolului trecut.

Conacul de la Foeni

Cea mai veche proprietate a familiei este conacul din Foeni, în județul Timiș, construit după ce o ramură a familiei a primit domeniul de Foen de la curtea imperială, o dată cu titlul nobiliar, conferind identitatea ramurii bănățene a Mocioneștilor.

Impunătorul conac, construit în stil neoclasic, a fost una dintre cele mai importante reședințe ale familiei, nu departe de aceasta aflându-se și mausoleul în care au fost înmormântați cei mai mulți membri ai familiei. Este un edificiu la rândul lui remarcabil din punct de vedere arhitectonic, prin stilul monumental și totodată sobru în care a fost construit. În grădina conacului s-au descoperit, la sfârșitul secolului al XIX-lea, urme romane, monumente epigrafice, vase și monede din antichitate. Mausoleul a fost vandalizat în mai multe rânduri de cei care sperau să găsească în mormintele Mocioneștilor obiecte de valoare.

3. foeni in paragina

Cel mai important membru al familiei care a locuit în conacul de la Foeni a fost Andrei Mocioni, mai ales după retragerea sa din viața publică. După dispariția ultimilor proprietari, conacul, o clădire impunătoare pe vremuri, a devenit proprietatea statului, a fost transformat în cămin cultural în care își desfășoară activitatea mai multe instituții și a ajuns în stare de paragină, puține părți din clădire păstrându-se nealterate de schimbări. Au avut loc o mulțime de intervenții nefericite asupra clădirii, deși aceasta se află pe lista monumentelor istorice.

Castelul de la Căpâlnaș

Ecaterina Mocioni, fiica cea mare a lui Ioan Mocioni și mama lui Alexandru și Eugen Mocioni, a locuit la castelul din Căpâlnaș aflat în județul Arad, care a fost construit pe un domeniu cumpărat în 1853 de tatăl ei de la familia conților Zichy. Ea se căsătorise în 1836 cu Mihai Mocioni din ramura Tokay, stabilind astfel o alianță între cele două linii principale ale familiei. Împreună au construit, în centrul satului, în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, castelul, cu parter și etaj, proiectul aparținând lui Otto Wagner, un cunoscut arhitect în epocă.

Sursa de inspirație a fost Micul Trianon de la Versailles, castelul fiind construit într-un stil eclectic, cu elemente dominante neoclasice. Fațada este decorată cu coloane de piatră terminate în capiteluri corintice și despărțite de uși masive, deasupra cărora se află câte o fereastră pătrată. În partea superioară, o coroniță dantelată, lucrată artistic, se întinde pe toată lungimea fațadei. La intrare se află două rânduri de trepte de marmură în formă de semicerc iar din salonul castelului se putea ajunge pe ușile aflate între coloane pe o terasă întinsă. În fața castelului trona un cerb de piatră.

8. cerb intrare capalnas

Interiorul, cu încăperi spațioase, se remarcă și el prin atenția care a fost acordată finisajelor, la care frapează jocurile de culori calde și bogăția elementelor decorative, mai ales cele din fier forjat și lemn, șemineele și lămpile, care impun un aer de noblețe întregului spațiu. Într-o încăpere a castelului se afla o bibliotecă valoroasă, iar într-o altă cameră Ecaterina Mocioni avea o mică farmacie pe care o folosea pentru nevoiașii din comună și împrejurimi, cărora le acorda asistență medicală, medicamente și alte ajutoare. A sprijinit totodată, mulți tineri români din școlile secundare și superioare, pe care i-a ajutat sa-și termine studiile, a sprijinit toate manifestările culturale românești care aveau loc și a rămas în amintirea celor care au cunoscut-o pentru dărnicia și filantropia ei.

În spatele castelului se întindea un parc imens, de aproximativ opt hectare, cu remarcabile specii dendrologice și aranjamente florale. Și astăzi, fosta reședință a Mocioneștilor din Căpâlnaș este unul dintre cele mai frumoase castele din județul Arad.

Muzică, recepții și oaspeți de seamă

Domeniul a fost moștenit de cei doi fii, Alexandru și Eugen, dar castelul a fost locuit ulterior de Eugen Mocioni și soția acestuia, Therezia Horvath, împreună cu cei cinci copii ai lor, care, după moartea tatălui, au rămas în grija lui Alexandru Mocioni.


Muzica era cea mai importantă distracție la castel iar în zilele în care aveau loc recepții erau nelipsite concertele de muzică clasică. Domnea o atmosferă aristocratică și viața elegantă a unor oameni cultivați. Alexandru și Eugen Mocioni cântau la cele două piane din salon, iar „cocoana Therezia” își încânta oaspeții cu vocea ei. Importanți oameni politici ai vremii, printre care Take Ionescu, un apropiat al lui Alexandru Mocioni și un susținător al cauzei românilor ardeleni și bănățeni din Vechiul Regat, au fost oaspeți în castelele Mocioneștilor de la Căpâlnaș sau Birchiș.

După stingerea prematură din viață a celor trei băieți, castelul a rămas în proprietatea Ecaterinei, fiica cea mai mare a lui Eugen Mocioni, care s-a măritat cu contele Eugen Teleki castelul mai fiind cunoscut sub numele de Mocioni-Teleki, după numele ultimilir proprietari. Colecția de fluturi a contelui și biblioteca cu cărți rare, distruse după naționalizarea castelului, erau celebre, fiind menționate și în însemnări ale unor călători străini. Castelul a fost transformat de comuniști în preventoriu TBC pentru copii, iar apoi într-un spital de psihiatrie, dar domeniul a fost retrocedat. Anul trecut, în parcul castelului din Căpâlnaș, încă spital, s-a inaugurat o grădină terapeutică cu 3.000 de flori și plante din diferite specii, al cărei scop este acela de terapie horticolă, aceasta putând fi vizitată și de turiști.

Surse foto: wikipedia.org, monumenteuitate.org, dreamdestinations.ro, www.ziarulactualitatea.ro, prinbanat.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.