Încă 50 de zimbri vor fi aduşi în vestul ţării. Unde va...

Încă 50 de zimbri vor fi aduşi în vestul ţării. Unde va fi creat un nou ţarc de resălbăticire

0
DISTRIBUIȚI

zimbri eliberati in salbaticie03_resize

28 de zimbri din toată Europa se bucură, în acest moment, de natura sălbatică a Munţilor Ţarcu din judeţul Caraş-Severin. Mulţumită iniţiativei WWF România şi Rewilding Europe, cel mai mare mamifer terestru din Europa s-a întors pe meleagurile strămoşeşti, în Banat, după aproximativ 200 de ani de la dispariţia lui din zonă.

Se pare că numărul zimbrilor din vestul ţării se va înmulţi, în următoarea perioadă. Asta pentru că cele două organizaţii au reuşit să obţină o finanţare europeană pentru un nou proiect de resălbăticire a zimbrului, în valoare de aproximativ două milioane de euro. Astfel, peste 50 de zimbri vor ajunge în zona satului Poeni, comuna Densuş, din judeţul Hunedoara.

„S-a aprobat finanțarea unui proiect care presupune resălbăticirea zimbrului în județul Hunedoara, foarte aproape de Hațeg. Unde de fapt zimbrul s-a și reîntors pentru prima dată după aproape 200 de ani, în 1958, în România”, a declarat Alexandru Bulacu, reprezentant al WWF România, potrivit Radio Reşiţa.

zimbri armenis (9)

Ţarcul care va găzdui cei peste 50 de zimbri se va întinde pe o suprafaţă de 122 de hectare, iar lucrările pentru amenajarea lui vor începe în perioada următoare.

Zimbrul este cel mai mare mamifer terestru din Europa, ajungând să cântărească până la 1000 de kilograme.


Zimbrul a fost mereu un animal impresionant, legendar, venerat. Românii îl știu mai ales din legende și povești. Ultima redută a zimbrilor în România a fost în Carpații Orientali, înainte să dispară definitiv, în 1790. Azi România e una dintre cele nouă țări europene cu zimbri care trăiesc în libertate. În lume trăiesc 5.294 de zimbri, dar numai 3.310 sunt în cirezi libere sau în regim de semi-libertate. Zimbrul este astăzi o specie mai rară decât rinocerul negru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.