Incendiu la o pădure de conifere din Retezat. Cum au luptat pompierii...

Incendiu la o pădure de conifere din Retezat. Cum au luptat pompierii și pădurarii cu flăcările și care au fost consecințele

0
DISTRIBUIȚI

incendiu chiscadaga hd adevarul 1

Pompierii militari, ajutați de un elicopter echipat special, au intervenit pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la marginea unei păduri de conifere situată pe raza comunei hunedorene Pui, în Masivul Retezat, focul distrugând circa 6 hectare de litieră și coronament.

Incendiul se manifesta joi, în jurul orelor prânzului, pe un focar de circa un hectar de litieră de pădure și coronamente de copaci, acțiunea pompierilor militari fiind îngreunată de terenul accidentat, vânt și lipsa surselor de apă.

„În acțiunea de stingere sunt implicați 40 de pompieri, 4 jandarmi și 15 lucrători silvici care au făcut eforturi deosebite pentru limitarea propagării arderii, în cursul zilei de miercuri și al nopții trecute.


Echipele de intervenție acționează în condiții dificile: teren accidentat și în pantă, vânt puternic care își schimbă constant direcția și lipsa surselor de apă”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara, maior Anemona Doda, citată de Agerpres.

În acest context, ISU Hunedoara a cerut sprijinul unui elicopter adaptat pentru operațiuni de stingere a incendiilor, deoarece în zona afectată de ardere există o suprafață mare de fond forestier de rășinoase, care este pusă în pericol. În plus, pe fondul condițiilor meteorologice de secetă și lipsa precipitațiilor, există riscul extinderii incendiului până la arealul Parcului Național Retezat.

Unitatea Specială de Aviație Cluj a trimis în sprijinul pompierilor hunedoreni un elicopter echipat cu un dispozitiv care poate încărca un volum de 3.000 litri de apă. Cu ajutorul aparatului de zbor, în zona de manifestare a incendiului au fost dispersate 12 transporturi, alimentarea cu apă a elicopterului realizându-se dintr-un lac de acumulare aflat la aproximativ 20 de kilometri distanță de locul incendiului.

Foto: adevarul.ro (arhivă)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.