Zone MIRIFICE mai puțin cunoscute, în Munții Zarandului, ideale pentru relaxare. Ce...

Zone MIRIFICE mai puțin cunoscute, în Munții Zarandului, ideale pentru relaxare. Ce loc este numit „litoralul de acasă” FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1376019931">

10. covasant-ruine

În zona deluroasă și muntoasă a județului Arad există mai multe cabane unde amatorii de natură și drumeții pot petrece cel puțin un sfârșit de săptămână extrem de agreabil.

Căsoaia

Într-o depresiune din Munții Zarandului, la o altitudine de aproximativ 230 de metri, se află complexul turistic Căsoaia, așezat pe malurile pârâului Arăneag și înconjurat de întinse păduri de fag și stejar. Numele acestui loc a fost dat chiar de turiști, care, cu mulți ani în urmă, străbătând pădurea, au descoperit o casă care, după cum se spune, era cea mai mare din zonă și au numit-o „căsoaia”. Până la jumătatea secolului al XIX-lea regiunea era cunoscută pentru minele de aur și aramă și urme ale unor galerii din „minele bătrâne” pot fi văzute și astăzi, la aproximativ doi kilometri de complex.

Tot în apropierea acestuia se află și o tabără internațională de sculptură, unde se află un adevărat muzeu de sculptură în aer liber, alta pentru copii, și, periodic, se organizează concursuri de ciclism. Pentru cei care doresc să facă plimbări pe jos, există trasee turistice pe drumuri forestiere spre vârful Highiș, a cărui înălțime este de 799 metri, sau în zona fostei cabane Debelagora, aflată pe creasta Munților Zarandului. Nu departe se află și lacul de acumulare din comuna Tauț, care este principala atracție a zonei și datorită căruia s-a dezvoltat aici un adevărat sat de vacanță.

Podgoria Aradului

În podgoria Aradului se află lacul Ghioroc, unul din cele mai cunoscute locuri turistice din apropierea Aradului. Suprafața sa întinsă, de peste zece hectare, adâncimea de peste zece metri a apei și plaja amenajată pe malul său i-a făcut pe localnici să-l numească „litoralul de acasă”. Pescuitul este permis tot timpul anului, lacul fiind populat mai ales cu crap, somn, caras, roșioară, babușcă și plătică. Cei care doresc să petreacă aici mai mult de o zi, se pot caza la vilele și pensiunile din apropiere. Pasionații de vestigii istorice pot vizita localitatea Covăsânț, aflată tot în podgorie.

Aici s-au descoperit unelte din epoca pietrei, un tezaur de monede romane, obiecte de podoabă, iar din Evul Mediu se mai păstrează urmele unei cetăți, a unei vechi fortificații de pământ, ruinele și turnul unei biserici gotice și galeriile unei vechi exploatări miniere. La inițiativa preotului din localitate s-a început construirea unei tabere creștine pentru copii și tineri din țară și străinătate, pentru organizarea unor schimburi interculturale sau a unor diverse serbări câmpenești precum festivalul strugurilor, care are o puternică tradiție locală. Aceasta se dorește a fi și un loc de conservare a cât mai multor tradiții românești, la care să participe români din toate colțurile lumii.

Valea Cladovei

Drumul care străbate Valea Cladovei, foarte frecventat de arădenii cunoscători ai locurilor, este o ramificație din șoseaua Arad-Lipova. La doar patru kilometri distanță de la șosea se află satul Cladova, fostă proprietate a lui Ioan de Hunedoara, care a ridicat aici o cetate. Pe locul actualei biserici, construite în anul 1897, a existat în secolul al XVIII-lea o bisericuță de lemn. Cei care doresc să se bucure fie și numai un sfârșit de săptămână de împrejurimile extrem de pitorești, pot găsi găzduire și la campingul din sat dar mulți preferă corturile, instalate direct în natură.

Surse foto: 4.bp.blogspot.com, facebook.com, alpin91.wordpress.com, allthecities.com, ro.worldmapz.com, panoramio.com, stefandaniel-arad.blogspot.com, amintiridelamunte.blogspot.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.