Lubenița de Gottlob, produs românesc, dar nu prea. Care este secretul calității...

Lubenița de Gottlob, produs românesc, dar nu prea. Care este secretul calității pepenilor crescuți în localitatea timișeană

1
DISTRIBUIȚI

gotlob lubenita01

Binecunoscuta lubeniţă bănăţeană de Gottlob este însăşi esenţa Uniunii Europene: nimic în ea nu mai e 100% românesc, exceptând pământul special în care crește. Semințele sunt olandeze sau grecești. Tehnologia de cultivare e „importată” din Ungaria. Patrioţii locali afirmă însă o mare realitate: solul special de la Gottlob face diferența, respectiv doar din pământul locului îşi trage fructul dulceaţa miezului roşu și zemos.

Localitatea este a doua din ţară ca şi notorietate în cultura pepenilor. Unul din 10 gottlobeni e cultivator de lubeniță. Oamenii folosesc seminţe de pepeni din ale ţări, pentru că soiurile locale au dispărut după Revoluţie.

Până în anii ’90, la Gottlob se produceau pepeni verzi 100% româneşti, cel mai renumit soi fiind „Lovrin 504” – un hibrid realizat la Staţiunea de Cercetare Agricolă omonimă. Acum harbujii de la Gottlob poartă nume internaţionale, mai sonore: „Top Gun”, (soiul cel mai des plantat), „Sorento” sau „Zengo”.


Primele două sunt olandeze, al treilea – maghiar. Faţă de lubeniţa de Gottlob de altădată, cu coaja subţire de un verde închis, brumat, cea cultivată în prezent arată diferit: este imensă (exemplarele ajung și până la 18 – 20 de kilograme) şi dungată.

În urmă cu patru ani, gottlobenii au depus actele la OSIM pentru a înregistra brandul local.

Secretul succesului

Celebra lubeniţă de Gottlob are succes din cauza pământului din care creşte, sută la sută bănăţean. „Vâna de pământ” cu cel mai bun sol arabil din Europa este o fâşie de câteva sute de hecare care începe în judeţul Timiş şi se termină în Banatul sârbesc, trecâd prin localităţile Variaş, Periam, Pesac, Gottlob, Bulgăruş şi Comloş. „De pe timpul împărătesei Maria Tereza se ştie de acest sol. Oriunde în imperiu pământul bun de agricultură se vindea cu 20 de coroane, doar la noi costa 55”, povesteşte unul dintre producători. Calitatea pământului de la Gottlob a fost certificată anii trecuţi de expertizele comandate de Academia Agricolă din Franţa, a explicat primarul localității timișene, Gheorghe Nastor.

Popularitatea pepenelui verde în zonă i-a determinat pe localnici să organizeze și un Festival al lubeniței, eveniment care în acest weekend ajunge la a VII-a ediție.

Foto: Arhivă

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.