Prima creştere salarială a celor din sănătate ar putea fi făcută în...

Prima creştere salarială a celor din sănătate ar putea fi făcută în octombrie

0
DISTRIBUIȚI

doctor

Calculele făcute de Ministerul Sănătăţii şi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate indică faptul că o primă etapă de creştere sustenabilă a salariilor în sistemul sanitar ar putea fi făcută din octombrie, a declarat luni, după discuţiile de la MS, prim-vicepreşedintele Sanitas, Marius Sepi.

Liderul sindical a declarat, la finalul discuţiilor pe care le-a avut cu ministrul Nicolae Bănicioiu, că se doreşte o creştere mai substanţială a salariilor mici din sănătate, iar din calculele făcute până acum ar fi rezultat că este posibilă o primă creştere începând din luna octombrie.

Marius Sepi a precizat că până acum nu s-a discutat despre procentele de creştere, urmând ca acest lucru să fie discutat şi negociat în cursul zilei de marţi, când ministrul Sănătăţii ar trebui să aibă întâlniri cu alţi actori din domeniu, dar şi cu premierul Victor Ponta.

„Noi nu am discutat procente. Ce pot să vă spun este că, dacă pentru bugetari, până în acest moment, ştim că ar fi trei etape de creştere, pentru sănătate se prefigurează patru etape de creştere pentru a fi sustenabil. Dacă noi am spune acum colegilor noştri, peste 200.000 de salariaţi, că de mâine se dublează sau se triplează salariile în condiţiile în care vedem cifrele avansate de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Finanţe, ar fi o prostie din partea noastră. Suntem lideri responsabili, avem în spate 110.000 de membri de sindicat care ne-au dat mandat ca, eşalonat, să le crească salariile. Suntem interesaţi să creştem repede salariile mici din sănătate, să asigurăm condiţii mai bune pentru spitale”, a spus Sepi.

El a mai spus că în draftul Legii salarizării este prevăzută o creştere de 73 la sută pentru întreg sistemul sanitar, dar totul depinde de Codul fiscal şi de Legea bugetului.

„Pe noi ne interesează care este economia făcută prin introducerea cardului naţional de sănătate. Vrem nişte calcule clare pe care să şi le asume Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări, împreună cu premierul şi cu cei de la Ministerul de Finanţe, prentu că vrem să avem o lege sustenabilă”, a mai spus liderul sindical.

El a mai precizat că Federaţia Sanitas reuneşte medici, asistenţi medicali, personal tehnic administrativ, farmacişti, fochişti etc, iar negocierile privind creşterile salariale îi vizează pe toţi.

„Vazând noua grilă de salarizare propusă, sunt mulţumit.


Medicii cu care am discutat au fost foarte clari: două salarii medii pe economie, undeva la 3.700 de lei, ar fi suficient ca bază de plecare”, a mai spus Sepi.

El a adăugat că din documentele oficiale pe care le-a văzut, rezultă că majorările salariale ar trebui să se facă până în decembrie 2017, nu până în 2018, cum s-a vehiculat.

„În octombrie sau decembrie ar putea fi prima etapă de creştere, în acest an. Vor fi cel puţin două etape de creştere în 2016 şi următoarea ar putea fi în decembrie 2016, cu aplicabilitate din 2017”, a mai spus Marius Sepi.

Întrebat dacă medicii vor face grevă, prim-vicepreşedintele Sanitas a precizat că, atâta timp cât sunt negocieri, conducerea federaţiei va respecta mandatul dat de consiliul naţional şi legislaţia în vigoare.

„La acest moment, grevă generală poate să organizeze doar un sindicat reprezentativ, adică Sanitas. În acest moment, nu avem acest mandat pentru că suntem în negocieri. În cazul în care negocierile ar putea să eşueze, ceea ce nu cred, atunci Sanitas va urma procedurile legale şi va face grevă. Dar să inciţi oamenii pe Facebook că faci grevă generală, în condiţiile în care sunt negocieri, mie mi se pare inutil”, a mai spus Sepi.

Reprezentanţii Alianţei medicilor pentru modernizarea în sănătate a transmis luni seară că s-au primit telefoane din partea unor reprezentanţi guvernamentali pentru a participa la Guvern, în seara zilei de 17 august, „la discuţii” despre eventuale măriri salariale pentru medici, însă au declinat invitaţia.

„Poziţia Alianţei medicilor este că discuţiile despre măririle salariale trebuie să aibă loc în cadrul unei agende clare, unde să se discute pe soluţii concrete de modernizare a sistemului de sănătate. Din păcate, în lipsa comunicării unei astfel de agende clare de discuţii din partea Guvernului, suntem puşi în situaţia de a declina invitaţia la această întâlnire. Dorinţa noastră este să putem performa un act medical de calitate pentru toţi pacienţii, din acest motiv este necesară o discuţie serioasă cu Guvernul pe soluţii concrete care să conducă la modernizarea sistemului de sănătate din România”, au arătat reprezentaţii Alianţei medicilor pentru modernizarea în sănătate.

Peste 21.000 de medici au aderat la un grup de iniţiativă pe Facebook, numit „Alianţa medicilor pentru modernizarea în sănătate”, în urma deciziei Înaltei Curţi de Casaţi şi Justiţie (ICCJ), conform căreia medicii nu pot primi bani sau bunuri de la pacienţi, întrucât sunt asimilaţi funcţionarilor publici.

Medicii cer creşterea salariilor din sănătate, pentru eliminarea plăţilor făcute de pacienţi.

Potrivit deciziei ICCJ, chiar dacă în articolul 34 alineatul 2 din Legea 46/2003 privind drepturile pacientului se arată că „pacientul poate oferi angajaţilor sau unităţii unde a fost îngrijit plăţi suplimentare sau donaţii, cu respectarea legii”, medicul nu le poate accepta, deoarece legea interzice totodată primirea unor plăţi suplimentare sau donaţii de către aceştia din urmă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.