Timișoara ar în sfârșit soluția oficială, aprobată de Comisia de Monumente Istorice, pentru valorificarea vestigiilor istorice. Soluțile propuse de arheologi au fost făcute publice, iar conform comunicatului emis de Primăria Timișoara s-a propus „conservarea in sit, protejarea cu nisip şi punerea în valoare prin marcaje în pavajul Pieţei Libertăţii a vestigiilor clădirilor Hambarului Mare, postamentului Monumentului Fidelităţii şi Băilor turceşti faza I. Conservarea in situ, protejarea prin acoperire cu folie de nylon şi nisip, marcarea în pavaj a traseului traiectului Canalului Austriac.
Reabilitarea Fântânii Austriece, restaurarea, semnalizarea şi expunerea liberă (descoperită) a acesteia în Piaţa Libertăţii. Conservarea in situ, respectiv punerea în valoare prin coborârea nivelului pieţei şi expunerea liberă a vestigiilor Băilor turceşti – faza II, doar fragmentar a unei suprafeţe de cca 300mp din suprafaţa totală a acestora ( 587,5 mp). Expunerea liberă (scufundată) a vestigiilor arheologice implică necesitatea efectuării de lucrări de construcţie care ar distruge parţial vestigiile arheologice ale Băilor turceşti (construirea de fundaţii, de parapeţi de sprijin, închiderea canalelor de încălzire a planşeelor, construcţia reţelelor utilitare – pluviale). Varianta acoperirii cu sticlă a unei suprafeţe de 300mp necesită realizarea unei structuri metalice suport, iar montarea acesteia presupune, de asemenea, distrugeri parţiale ale vestigiilor arheologice (prin construcţia de fundaţii).
Marcarea în pavaj a zidurilor Băilor turceşti este o modalitate planimetrică mai uşor de înţeles, imaginea de ansamblu nemaifiind fragmentată de cota diferită de percepţie (diferenţe ale cotelor de nivel), materiale şi texturi diferite şi alte obstacole în percepţia generală a pieţei”. Municipalitatea mai transmite şi că proiectantul a emis nu mai puţin de două variante de soluţii.
„Varianta 1 – conservarea in situ, protejarea prin acoperire cu folie şi nisip şi punerea în valoare prin marcaj în pavaj, prin plăcuţe informative şi amplasarea unei machete din bronz cu reconstituirea istorică, volumetrică, a clădirii Băilor turceşti. Varianta 2 – conservarea in situ prin scufundarea nivelului de călcare al pavajului, conservarea şi prezentarea liberă a unei porţiuni din vestigiile Băile turceşti”, se mai arată în comunicatul PMT.
Se pare că după ce au deliberat, specialiştii de la Secţiunea Tehnică de Arhitectură şi Inginerie a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, au decis că pentru punerea în valoare a Băilor turceşti se va apela la varianta a doua.
„Specialiştii din Comisie au aprobat acestă variantă tocmai pentru se asigura păstrarea integrală, nealterată a vestigiilor Băilor turceşti, printr-o soluţie de protejare in situ reversibilă, care să permită o eventuală punere în valoare complexă, integrală şi descoperită a vestigiilor (inclusiv construirea unui spaţiu muzeal) atunci când vor exista posibilităţi financiare pentru aceasta” mai transmite muncipalitatea.