Reprezentanţii partidelor parlamentare vor avea joi o întâlnire tehnică pe tema Codului...

Reprezentanţii partidelor parlamentare vor avea joi o întâlnire tehnică pe tema Codului Fiscal

0
DISTRIBUIȚI

doru-maries-parlament-revolutie

Reprezentanţii partidelor parlamentare vor avea joi, la Palatul Parlamentului, o întâlnire tehnică privind Codul Fiscal, retrimis spre reexaminare de preşedintele Iohannis, consultările având loc la o zi după ce premierul şi şefului statului au discutat pe acest subiect, mare miză fiind cota TVA.

Din partea PNL vor participa deputatul Eugen Nicolăescu şi Marian Petrache, secretar general al PNL, iar din partea UDMR vor fi prezenţi Iuliu Winkler, precum şi parlamentarii Erdei Doloczki Istvan, Alexandru Vegh, membri ai comisiilor de buget, finanţe.

La masa negocierilor este aşteptat, din partea PSD, ministrul de Finanţe,Eugen Teodorovici, şi cei doi preşedinţi ai comisiilor de buget din Camera Deputaţilor şi din Senat, Viorel Ştefan şi Viorel Arcaş, iar UNPR a anunţat că i-a mandatat pe Haralambie Vochiţoiu şi Eugen Nicolicea.

Din partea ALDE va veni Cătălin Beciu, vicepreşedinte al formaţiunii.

Consultările sunt la nivel tehnic, liderii PNL declarând ca acestea trebuie să fie urmate şi de discuţii la nivelul liderilor partidelor politice înainte de sesiunea parlamentară extraordinară din 24 august în care se va discuta reexaminarea Codului Fiscal.

Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că este de acord cu reducerea cotei TVA la 20%, faţă de 19%, cât este prevăzută în noul Cod Fiscal, precizând că acest lucru l-a discutat şi cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu guvernatorul Mugur Isărescu.

„Cred că un Cod Fiscal ‬cu prevederile actuale şi în care se menţine cota de TVA la 20% va trece prin Parlament şi va fi foarte bun şi este sustenabil! Cel mai bine ar fi să avem TVA ‬20%, cum era proiectul iniţial, pentru că împreună cu 9% la alimente rezultă o medie TVA în România undeva spre 17%”, a spus Ponta.

De altfel, Victor Ponta a avut, miercuri, o întâlnire la Palatul Cotroceni pe tema Codului Fiscal.

PNL a avut iniţiativa consultărilor pe tema Codului Fiscal şi speră ca ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, să vină cu cifre şi să arate sustenabilitatea măsurilor, iar toate partidele să agreeze o soluţie în care să se ajusteze măsurile de relaxare fiscală şi un angajament că se pune stop deciziilor de tip electoral.

Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedinte PNL, a arătat că se aşteaptă la această întâlnire ca ministrul Finanţelor să-şi prezinte poziţia, să se evalueze mai multe scenarii de impact şi să se găsească o formulă care să nu producă un deficit care să genereze instabilitate economică.


El a adăugat că ministrul Finanţelor este aşteptat să prezinte cum vede impactul bugetar al măsurilor din Codul Fiscal, arătând că şi liberalii vor prezenta ce scenarii şi viziuni au.

„Avem două scenarii de lucru pe care le vom face cunoscute colegilor la discuţiile tehnice, Cătălin Predoiu va conduce aceste discuţii şi în funcţie de calcule şi de analizele pe care le-am făcut noi, o să vedem poziţia Guvernului, o să vedem dacă domnul Teodorovici şi-a schimbat, şi-a nunaţat poziţia, dacă este sau nu mai flexibil în a discuta cu noi”, a spus şi copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

Ea a arătat că, la aceste discuţii tehnice, PNL nu refuză niciun fel de măsură, dar trebuie discutată etapizarea şi corelarea acestor măsuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.