SUA trimit avioane F-22 în Europa pentru a susţine est-europenii îngrijoraţi de...

SUA trimit avioane F-22 în Europa pentru a susţine est-europenii îngrijoraţi de agresiunea rusă

0
DISTRIBUIȚI

avion militar c17 galaxy wikipedia

Statele Unite urmează să trimită „foarte curând” avioane de vânătoare de tip F-22 în Europa, în cadrul unui efort mai larg de susţinere a membrilor est-europeni ai NATO îngrijoraţi de intervenţia Rusiei în Ucraina, a anunţat luni Deborah James, secretarul Forţelor Aeriene, relatează Reuters online.

James nu a oferit detalii despre numărul exact de avioane, data sau locul în în care vor fi trimise, dar a subliniat că această mobilizare urmează îndemnul secretarului Apărării Ash Carter la o abordare mai echilibrată faţă de Rusia.

Această primă mobilizare în Europa a avioanelor de vânătoare de tip F-22 produse de Lockheed Martin Corp, în afara show-urilor aeriene, este percepută ca o măsură care răspunde îngrijorărilor tot mai mari în rândul aliaţilor NATO faţă de agresiunea militară rusă.

Forţele Aeriene folosesc avioane de vânătoare de tip F-22 invizibile pe radar în unele atacuri împotriva grupării Statul Islamic, acestea fiind de altfel şi primele misiuni de luptă ale acetor aeronave.

„Activitatea militară a Rusiei în Ucraina continuă să ne provoace îngrijorări mari atât nouă, cât şi aliaţilor noştri”, a declarat James luni într-o conferinţă de presă la Pentagon.


„În opinia US Air Force, o mobilizare a F-22 reprezintă, cu siguranţă, un atu”, a subliniat ea.

Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul Mark Welsh a declarat că această primă mobilizare în misiuni de antrenament în Europa le va permite forţelor americane să se antreneze împreună cu parteneri NATO, în întreaga Europă, în vederea testării capacităţii avioanelor de a comunica şi lupta alături de avioane de tip Eurofighter şi de alte tipuri avansate de avioane de război.

James a apreciat că mobilizarea le va oferi piloţilor F-22 experienţă pe teren european. Forţele Aeriene au mobilizat, anterior, acest tip de avion în Japonia şi Coreea de Sud.

Welsh a declarat, de asemenea, că această mobilizare le va permite avioanelor de vânătoare să utilizeze instalaţii care ar putea fi folosite în viitoare conflicte.

Aeronava monopost cu două motoare, tactică şi invizibilă pe radar, a fost concepută de Lockheed and Boeing Co ca un avion de vânătoare superior, dar poate fi folosită şi pentru atacuri la sol, în războiul cibernetic şi în misiuni în domeniul informaţiilor.

Ea a intrat în serviciu în decembrie 2005, iar ultimul avion de tip F-22 a fost livrat Forţelor Aeriene în 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.