Timişorenii iau cu asalt centrul de donare de sânge chiar şi pe...

Timişorenii iau cu asalt centrul de donare de sânge chiar şi pe temperaturi caniculare. Câţi oameni îşi „varsă” sângele zilnic şi ce veşti proaste primesc unii dintre ei

0
DISTRIBUIȚI

sange

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Timişoara este mereu plin, chiar dacă afară sunt aproape 40 de grade Celsius. O recunosc reprezentanţii centrului de lângă Spitalul Judeţean Timişoara, care spun că nu duc lipsă de donatori de sânge, indiferent de anotimp.

Astfel, centrul este luat cu asalt, zilnic, de aproximativ 100 de oameni care vin să doneze sânge pentru că vor să facă o faptă bună şi să salveze o viaţă sau pentru că au nevoie de bonurile de masă pe care le primesc în schimbul celor 450 de mililitri de sânge donaţi.

„În alte oraşe, mai ales în luna august, se înregistrează o criză de donatori de sânge, pentru că mulţi oameni sunt în concediu. La Timişoara, însă, nu există această problemă, pentru că am promovat foarte bine centrul de tranfuzie sanguină în spitalele din oraş, oamenii sunt încurajaţi să vină să doneze sânge.


Totuşi, este nevoie de sânge mereu. Chiar am rămas suprinşi să vedem că deşi este foarte cald, oamenii vin să doneze sânge, nu a scăzut numărul lor. În medie, avem 80 – 100 de donatori pe zi”, ne-a declarat Cristina Ghiocel, coordonatorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină din Timişoara.

Potrivit coordonatorului centrului, nu tot sângele este bun. Din păcate, unii oameni care vin să doneze sânge află că au diferite boli, însă numărul lor este destul de mic. Timişorenii care vor să doneze sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 62 de ani, femeile, o greutate minimă de 55 de kilograme, iar bărbaţii, de 65 de kilograme. În schimbul celor 450 de mililitri de sânge donat, cei care trec pragul centrului primesc șapte bonuri de masă, de nouă lei fiecare, o reducere de 50% la abonamentul RATT pe o lună, analize gratuite şi o zi liberă de la locul de muncă.

Mai mult, potrivit medicilor, în urma donării, sângele donatorului este împrospătat, imunitatea organismului crește, iar riscurile de paralizie și de accident vascular se reduc cu aproximativ 30 %.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.