Toate cele 22 de mori de apă din comuna Eftimie Murgu din judeţul Caraş-Severin au fost refăcute, după ce viitura puternică de anul trecut le-a distrus. Totuşi, turiştii care îşi propun să viziteze Complexul mulinologic de la Rudăria vor constata că doar patru din cele 22 de mori de apă funcţionează. De vină sunt temperaturile caniculare din ultima perioadă, astfel că râul Rudărica, principala sursă de apă din comună, este pe jumătate secat.
„Trebuie iar o ploaie mare ca să ridice, să aducă aluviuni şi să pună după barajele alea ca să ridicăm nivelul apei să se poată învârti roata.
Patru mori sunt în toată localitatea din 22 care mai funcţionează, şi alea nu prea la viteza normală”, a declarat pentru Radio Reşiţa Ilie Imbrescu, primarul comunei Eftimie Murgu.
Morile de apă de la Rudăria au fost folosite încă de pe vremea dacilor. Până în anul 1910, pe Valea Rudăriei existau peste 50 de mori de apă, dar numeroasele inundații au distrus mai bine de jumătate din mori, astfel că, până în toamna anului trecut, mai funcționau doar 22 de mori de apă. Morile din comuna Eftimie Murgu, numite și mori cu ciutură, sunt din lemn și acoperite cu șiță. La fel ca acum sute de ani, localnicii încă macină porumbul și grâul prin tehnica măturării de piatra morii. Localnicii spun că făina obținută este una specială, cu gust deosebit. Morile sunt ale sătenilor și poartă numele constructorului, numele locului în care sunt amplasate sau numele unei „familii-șef”, cum ar fi „Moara din Țarină”, „Îndărătnica de la Perete”, „Moara cu Tunel” sau „Popascu”.
Foto: Prin Banat