6.500 de tineri au început cursurile la Universitatea de Medicină: o treime...

6.500 de tineri au început cursurile la Universitatea de Medicină: o treime din „boboci”, porniţi să profeseze în străinătate. De ce au venit mulţi studenţi din Craiova la Timişoara

0
DISTRIBUIȚI

deschidere an universitar umf

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara şi-a deschis, astăzi, porţile pentru cei aproximativ 6.500 de studenţi ai săi, care visează să ajungă doctori. Încă din primul an de facultate, o treime din aceşti tineri au un ţel foarte precis: vor să profeseze ca medici în străinătate, se plâng reprezentanţii instituţiei. Totuşi, de universitatea timişoreană sunt atraşi ca un magnet tineri din străinătate, aproape 20 % din studenţi fiind din afara ţării.

Deschiderea noului an universitar a avut loc, în această dimineaţă, în Aula Magna a instituţiei. Printre cei prezenţi la eveniment s-a numărat şi un reprezentant al Ministerului Educaţiei, care le-a transmis studenţilor că pot deveni nu doar medici, ci şi primari, miniştri sau rectori. „Ca un dascăl de suflet ce mă pretind sunt fericit că pot participa la această ceremonie. Vă asigur că veţi găsi în Timişoara locul potrivit în care să vă puteţi petrece timpul. Timişoara este un oraş frumos, aflat într-o campanie de transformare în bine, spun eu, vom vedea dacă este aşa şi la alegeri”, le-a spus primarul Timişoarei, Nicolae Robu, tinerilor prezenţi la festivitatea de deschidere a noului an universitar.

A urmat la microfon Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, care le-a urat studenţilor „un an şcolar cu cât mai puţine restanţe, cât mai uşor şi sper să rămâneţi în ţară la finalizarea studiilor.


Îmi doresc să plece cât mai puţini medici în afară”. Titu Bojin i-a bătut obrazul reprezentantului Ministerului Educaţiei pentru faptul că nu le-a transmis studenţilor că pot ajunge şi preşedinţi de consilii judeţene, nu doar primari, rectori sau miniştri.

deschidere an universitar umf

Andrei Motoc, purtătorul de cuvânt al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, ne-a declarat că noul an universitar începe pentru aproximativ 6.500 de studenţi, 800 dintre aceştia sunt „boboci”. „Lucrurile sunt mai bine pregătite faţă de anii precedenţi. Toţi studenţii care necesită cazare în cămin beneficiază de circa 2.500 de locuri. Bibliotecile sunt renovate, pregătite pentru debutul anului, iar noi, cadrele didactice, ne bucurăm să-i întâmpinăm la cursuri. Nu avem o statistică cu privire la numărul celor care pleacă în străinătate la finalizarea studiilor, pentru că ei pleacă şi nu ne anunţă. Ştim doar că aproximativ o treime au din start această soluţie. Anul acesta sunt foarte mulţi studenţi din Craiova care au venit la universitatea noastră, deşi au facultate de medicină în Craiova. Preferă Timişoara pentru că ştiu că modul de pregătire este cel care este, şi atunci mai uşor îşi găsesc locul”, a explicat Andrei Motoc.

1.200 de studenţi străini învaţă la universitatea de medicină din Timişoara, din ţări din Uniunea Europeană, dar şi din Egipt, Irak, Israel, Tunisia, SUA, India, Thailanda sau Siria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.