Anul nou evreiesc, sărbătorit și la Timișoara

Anul nou evreiesc, sărbătorit și la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

sinagoga

Evreii din Banat au întâmpinat, noaptea de duminică spre luni, noul an.

Anul Nou Evreiesc – Roş Haşana, conform Calendarului Evreiesc în data de 1 Tişri – este un moment de re-evaluare a vieţii, spun aceștia. Este un moment de rugăciune către Dumnezeu pentru iertarea faptelor rele din trecut şi de determinare a schimbării în bine, în Anul Nou care abia începe, luni.

Anul Nou se sărbătoreşte într-un spirit de optimism în comunitatea evreiască din Timișoara. Se mănâncă mere şi miere care simbolizează dorinţele pentru un an nou bun şi dulce. Cele 100 de sunete impresionante produse de suflatul în şofar (tradiționalul instrument realizat din cornul unui berbec) în fiecare din cele 2 zile de An Nou sunt destinate să „trezească” poporul – în mod simbolic.


Șofarul prevesteşte Ziua Judecăţii.

Poptrivit credincioșilor, primele 10 zile din Noul An Evreiesc sunt de intensă trăire religioasă, care culminează cu Ziua Răscumpărării (Yom Kippur).

„Anul Nou marchează crearea lumii – este momentul când a fost creat primul om: Adam, socotit a fi fost în 7 Octombrie 3761 î.C. Sărbatoarea constă din multe practici care sunt menite să îndrepte oamenii către o dare de seamă pentru trecut şi către planuri pentru viitor, precum şi pentru întoarcerea la Dumnezeu. Zilele în sine sunt pline de rugăciuni dedicate recunoaşterii lui Dumnezeu ca rege şi judecător, pentru că numai cu această recunoaştere se poate începe căinţa. O altă imagine prevalentă este aceea a lui Dumnezeu care stă în faţa unei cărţi a vieţii şi a unei cărţi a morţii în care înscrie numele oamenilor. Un salut obişnuit al Evreilor în această perioadă este „Să ai un an bun!””, scrie calendarintercultural.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.