Avize de forță majoră pentru agricultorii din Timiș în urma secetei din...

Avize de forță majoră pentru agricultorii din Timiș în urma secetei din această vară. Cum îi ajută acest lucru pe producători

0
DISTRIBUIȚI

Agricultura

Seceta fără precedent și temperaturile caniculare din această vară au compromis în bună parte culturile agricole, mai ales cele de porumb, floarea-soarelui și soia. În cele mai multe situații, pierderile se ridică la un procent de 50 până la 75% din totalul producției, ceea ce echivalează cu afectarea a zeci de mii de hectare de teren agricol din județul Timiș.

Această situație a determinat CCIAT să ia decizia de a elibera avize de forță majoră pentru producătorii afectați de calamitățile produse de arșiță. Agenții economici care desfășoară activități în agricultură sau în industria agro-alimentară sunt puși în situația de a nu-și putea respecta contractele încheiate cu diverși achizitori de produse agricole, astfel încât au solicitat Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș să elibereze un aviz de forță majoră, aceste instituții fiind singurele abilitate de lege să avizeze existența unor astfel de cazuri care afectează obligațiile contractuale ale producătorilor, punându-i în imposibilitatea de a le respecta.

Avizul de forță majoră îi exonerează astfel de răspunderea contractuală asumată, în urma apariției unui eveniment neprevăzut și independent de voința producătorului, care a dus la imposibilitatea respectării prevederilor contractului.


Pentru eliberarea avizului de forță majoră, agenții economici trebuie să depună la CCIAT o cerere în care să prezinte situația concretă și efectele ei, contractul afectat de situația de forță majoră care trebuie să cuprindă și această clauză, notificările adresate partenerului contractual, fotografii doveditoare pentru situația reclamată, evaluări efectuate de experți autorizați ai Direcției pentru Agricultură Timiș, procesul verbal de constatare încheiat la fața locului și o informare din partea centrului meteorologic regional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.