Cel mai important eveniment de artă contemporană din vestul țării începe în...

Cel mai important eveniment de artă contemporană din vestul țării începe în curând la Timișoara și Arad. Ce artiști participă la ArtEncounters

1
DISTRIBUIȚI

art encounters

În luna octombrie, cu prilejul primei ediții Art Encounters intitulate „Aparență și Esență”, ai cărei curatori sunt Rainald Schumacher și Nathalie Hoyos din Berlin, Timișoara va deveni capitala artei contemporane românești. În total, 90 de artiști, 16 spații expoziționale, 150 de voluntari, 10 invitați speciali, 13 galerii vor contribui la cele 30 de zile de artă.

Evenimentul, care reunește orașele Timișoara și Arad, este conceput ca un dialog între arta contemporană românească și contextul internațional actual, dialog facilitat de un mare număr de artiști români ale căror lucrări sunt recunoscute atât în România cât și în străinătate, dar și de artiști străini care, în lucrările lor, s-au inspirat din spațiul românesc. Pentru prima dată se dorește realizarea unui dialog curatorial între generații diferite de artiști români, începând cu cei care și-au creat opera în anii comunismului, fie într-o izolare impusă în țară, fie în exil, până la artiștii care s-au afirmat în ultimul deceniu al secolului trecut și începutul noului mileniu.

Artiști de ieri și de azi

Timișoara se va transforma pentru o lună de zile într-o adevărată galerie de artă contemporană, în care peste o sută de artiști își vor expune lucrările în nu mai puțin de 17 spații din Timișoara, cum ar fi muzeul de artă, Memorialul Revoluției, sinagoga din cetate, halele Timco, cazarma U și 12 galerii de artă contemporană.

art encounters cazarma u

La Arad, patru expoziții vor putea fi vizionate la fabrica TEBA, Atrium Mall și muzeul de artă. Vor fi expuse lucrări semnate de Horia Bernea, Stefan Bertalan, Adrian Ghenie, Ana Lupaș, Alex Mirutziu, Paul Neagu, Saâdane Afif, A Kassen, Rosa Barba, Sophia Hultén, Grupul Sigma, Geta Brătescu, Ion Grigorescu, Andre Cădere, Dan Perjovschi, Sub:REAL, Ioana Nemeș, Ciprian Mureșan sau Mircea Cantor, dintre care unele au fost văzute de un public restrâns, iar altele, aparținând noii generații de artiști, au fost create special pentru acest eveniment.

Repere ale proiectului

În 3 octombrie, ziua deschiderii evenimentului, va avea loc o transmisie live găzduită de DJ Angel și orchestrată de Saâdane Afif, iar pe parcursul lunii va avea loc prima reconstrucție a instalației multimedia „Multivision 1” a Grupului Sigma, care a activat în Timișoara în anii ’70-’80, un performance de Matei Bejenaru intitulat „Odă Materiei” care se va desfășura în Piața Libertății sau „Darwin’s Room” de Adrian Ghenie, o instalație expusă pentru prima dată în România care dă impresia că ai pătruns în studioul unui maestru – o reproducere tridimensională, în mărime naturală, realizată după tabloul „Filosoful în meditație” atribuit lui Rembrandt, aflat la Louvre.

O lucrare semnată de Ana Lupaș, care caută un răspuns la întrebarea legată de supraviețuirea unei lucrări efemere în timp, va fi expusă într-un spațiu al muzeului de artă și va fi vizibilă doar din stradă, Geta Brătescu va expune pentru prima dată în fața publicului schițele intitulate K, realizate în a doua jumătate a anilor ’70, care pot fi interpretate ca o trimitere la romanele suprarealiste ale lui Kafka, dar și la regimul comunist opresiv, va fi organizat un workshop cu studenții facultății de artă despre arta organizării unei expoziții, mai multe activități educaționale, și va fi lansat un catalog al evenimentului, care va putea fi cunmpărat de la standul fundației amenajat la librăria Cărturești.

artencounters

Proiectul cuprinde și numeroase ocazii de dialog între artiști, critici de artă, curatori care reprezintă cele mai prestigioase instituții de artă contemporană din lume, precum Tate Modern din Londra, Centre Pompidou din Paris sau Muzeul de Artă Modernă din New York și publicul larg, menite să apropie timișorenii de fenomenul artei contemporane.

Proiect de susținere a artei contemporane

Fundația Art Encounters este o instituție culturală independentă înființată în acest an de Ovidiu Șandor, cunoscut colecționar atras de arta contemporană românească.


El este, de asemenea, membru al comitetului de achiziții de artă est-europeană și rusă a muzeului Tate Modern din Londra.

Proiectele fundației au în vedere, în primul rînd, susținerea artei contemporane din România și promovarea acesteia la nivel național și internațional, încurajarea unor practici artistice participative, dezvoltarea unor noi forme de expresie artistică, organizarea de expoziții, publicarea de cărți și albume de artă contemporană, susținerea instituțiilor de artă și cultură.

Curatorii evenimentului, Nathalie Hoyos și Rainald Schumacher au dezvoltat anul trecut un program video pentru expoziția Manifesta 10 care a avut loc la Sankt-Petersburg, selecția celor doi fiind prima aplecare majoră asupra filmului și video-artei contemporane, atât în vest cât și în est, din ultima jumătate de secol. Într-o expoziție de la Berlin coordonată de cei doi curatori, aceștia au căutat să identifice trăsături ale artei contemporane din Europa de est și de sud-est.

Evenimentul de la Timișoara se va încheia în ultima lună a lunii octombrie.

Sursa foto: Facebook / Art Encounters

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.