Cele mai parfumate și aromate smochine, sărbătorite în cadrul unui festival INEDIT....

Cele mai parfumate și aromate smochine, sărbătorite în cadrul unui festival INEDIT. Unde are loc

0
DISTRIBUIȚI

P1060449

Puțină lume știe că există un loc în care clima e de-a dreptul mediteraneană. Aici cresc smochini, leandrii și ar crește chiar și palmieri, dacă localnicii și-ar dori astfel de plante exotice. Este vorba de localitatea Șvinița, un loc unde sătenii au livezi de scmochine, așa cum în alte zone au livezi de pruni sau meri. La Sviniţa, în judeţul Mehedinţi, a început, sâmbătă, a XVI-a ediţie a Festivalului smochinelor.
Manifestarea unică în Europa are loc într-o comunitate de etnici sârbi, recunoscută că deţine una dintre cele mai mari plantaţii de smochini din România.


Anul acesta s-au deschis standuri unde se va prepara pe loc dulceaţa şi ţuica de smochine.

Smochinul a fost adus la Sviniţa în urmă cu 500 de ani de către un paşă turc. Oamenii locului spun că aşa smochine cum cresc la ei nu se găsesc nici măcar în Grecia.

smochine-1Primarul comunei, Nicolaie Curici a înregistrat dulceaţa de smochine de Sviniţa ca produs tradiţional la OSIM în lista mărcilor înregistrate şi intenţionează şi introducerea ţuicii din acelaşi fruct.

Pentru că peste 90 la sută din populaţie e sârbă, în sat gospodinele îţi dispută cele două reţete de dulceaţă: cea românească şi cea sârbească. Reţetă sârbească e cu smochinele decojite. La o farfurie cu vârf de smochine se pun 800 de grame de zahăr şi o cană de apă. Dulceaţa care iese nu are nevoie de conservant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.