Concert acustic Implant pentru Refuz, dar şi alte evenimente muzicale, la expoziţia...

Concert acustic Implant pentru Refuz, dar şi alte evenimente muzicale, la expoziţia Atoms Vectors Pixels Ghosts pusă la cale de britanicul Ian Andreson FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-968379611">

expo (2) [1280x768]Expoziția Atoms Vectors Pixels Ghosts, semnată The Designers Republic – care poartă amprenta inconfundabilă a britanicului Ian Anderson – a fost inaugurată la sfârşitul săptămânii trecute.

Dincolo de șansa rară la noi de a avea acces direct la lucrările unui designer emblematic, expoziția oferă, în aceeași măsură, prilejul de a vedea un proiect necomercial al designerului britanic. Plătit consistent de „playeri” internaționali să creeze identități inconfundabile și să le împrumute vocea sa unică, Ian Anderson își tematizează, de data asta, prin AVPG, propia identitate creativă, propriile procese creative. Ceea ce se vede expus în curtea din Piața Unirii nr. 5 e, așadar, un fel de autoportret. Nu este întâmplător că expoziției i se adaugă instalația video HELLOISITMEURLOOKIN4, proiectată pe un zid vertical de 15 metri.

La fel de personal s-a dovedit a fi și dialogul purtat de invitatul britanic cu gazda sa timișoreană, Ovidiu Hrin, și cu publicul prezent. Plasat în mijloul curții, flancat de multă lume și stimulat de întrebările care veneau, Anderson și-a explicat calm timp de o oră proiectul. Mai întâi titlul magnetic al expoziției: „Atoms Vectors Pixels Ghosts a fost răspunsul pe care i l-am dat unei jurnaliste care m-a întrebat despre procesul meu creativ. Trebuia să-i spun ceva, fără să-i spun nimic. Pentru că eu lucrez intuitiv”.

Pentru Anderson, a crea înseamnă a nu lăsa intuițiile fericite să-ți scape printre degete. Iar pentru asta are mereu grijă să nu le alunge prin analiză excesivă, ci de a le gândi până la capăt. Rezultatul grafic nu face decât să traducă vizual intuiția cultivată prin gândire: „applied thinking, applied visually”. Tocmai acest lucru îl ilustrează glitch-urile circulare ce compun coloana vertebrală a expoziției, unele mari, precum cele din pasajul de sub poartă amenajat de echipa TypopassageTM, altele chiar monumentale, acoperind un etaj întreg în curte. Pasionaţii de artă au parte şi de display-urile AVPG consistente din afara curții din Unirii 5 şi de TypopassageTM, în pasajul de sub podul Mihai Viteazul.

Dacă în seara de deschidere soundtrack-ul expoziției a venit direct din I-Pod-ul lui Ian, pe care se aflau piese nepublicate ale celor de la Autechre – și s-au și întors deja la Sheffield -, urmate de DJ set-uri AnonimTM, proiecțiile din următoarele două weekend-uri vor fi însoțite de dj set-uri Waka X (25 septembrie, ora 20) și Mr. H (26 septembrie, ora 20), dar și de un concert acustic Implant pentru Refuz, care va avea loc în 2 octombrie, de la ora 20.30, în locul unde se poate admira expoziţia, Piaţa Unirii nr. 5.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.