Consilierul local independent Bogdan Herzog, scrisoare deschisă către primarul Nicolae Robu şi...

Consilierul local independent Bogdan Herzog, scrisoare deschisă către primarul Nicolae Robu şi colegii din CLT. De ce se teme că iluminatul public ar fi cu dedicaţie

0
DISTRIBUIȚI

bogdan herzog afis robu

Problema concesionării iluminatului public din Timișoara pe nu mai puțin de zece ani de zile stârnește nemulțumire în rândul aleșilor locali. Consilierul independent Bogdan Herzog a adresat în acest sens o scrisoare deschisă edilul șef al urbei de pe Bega, Nicolae Robu, și colegilor săi din Consiliul Local Timișoara. Independentul se teme că întreaga poveste este de fapt un șmen cu dedicație.

„Sintetic problemele pe care le ridica studiul de fezabilitate sunt următoarele:

O probleme de legalitate – firmă realizatoare a studiului de fezabilitate, Luxten, va întocmi și caietul de sarcini și va avea și un reprezentant tehnic în comisia de evaluare a ofertelor. Este imperios necesar să verificăm dacă în aceste condiții Luxten sau alte firme din grupul Luxten (de ex AEM sau Total Stradă etc) mai au dreptul să participe la licitația pentru acordarea acestei concesiuni.
Probleme tehnice ale studiului de fezabilitate – așa cum este întocmit acum, studiul de fezabilitate favorizează în mod clar grupul Luxten, întrucât, la anumite capitole (ex Aparate de iluminat, Puncte de Aprindere, Cutii de Distribuție, Console) sunt luați exact parametrii produselor lor, ceea ce conferă un caracter restrictiv licitației și restricționează capacitatea de a ofertă a terților.


Cu alte cuvinte, dacă nu vom aduce corecții în caietul de sarcini, riscăm să avem o licitație “cu dedicatie”! De exemplu: în cazul aparatelor de iluminat nu sunt specificați în mod clar indicatorii de evaluare (valori maximale – putere, flux, randament). De asemenea se restricționează materialul de confecționare la tipologia de produs Luxten, în locul unor criterii de tip – durată de viață, estetică, grade de reciclare) etc. Observații similare se fac și pentru punctele de aprindere, cutiile de distribuție, console.

De asemenea, persistă o serie de neclarități, dintre care cea mai importantă este includerea (sau nu) în bugetul de 85 de mil Euro, a iluminatului public în zonele incluse în programe europene.
De exemplu: Dacă “Malurile Begai” sau “Centrul Istoric”, proaspăt reabilitate inclusiv la capitolul iluminat public, nu sunt incluse în caietul de sarcini, se realizează o economie importantă, iar prețul ofertat de către comptetitori va fi unul sensibil mai mic. Acest lucru trebuie cunoscut prin urmare de către toți participanții la licitație”, scrie Herzog.

Acesta cere și măsuri concrete pentru clarificarea situației și pentru a perfecta un contract transparent din punct de vedere legal pentru iluminatul public din urbea de pe Bega.
„Închei prin a solicita aparatului Primăriei Timișoara 😮 opinie juridică cu privire la legalitatea participării la licitație a grupului de firme care a întocmit atât studiul de fezabilitate cât și caietul de sarcini și care va juriza din punct de vedere tehnic ofertanții. Elaborarea caietului de sarcini luând în considerare și opinia tehnică anexată, astfel încât să asigurăm o competiție corectă pentru toți posibilii participanți” se mai arată în scrisoarea deschisă.

Întregul document precum și date importante vizavi de proiect pot fi consultate pe site-ul consilierului aici. http://bogdanherzog.ro/iluminatul-public-in-timisoara-competitie-corecta-sau-licitatie-cu-dedicatie/

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.