Cu politica în curtea școlii

Cu politica în curtea școlii

0
DISTRIBUIȚI

646x404

Printre cele mai prost jucate farse săptămâna asta un loc de frunte îl ocupă ceremoniile cu politicieni, locali sau nu, la deschiderea noului an școlar. Careu de „ași”, cum ar veni, cel puțin așa s-a prezentat situația. La Timișoara, ca peste tot în țară, șefii din administrație – președinți de consilii județene, primari, consilieri și așa mai departe – și-au împărțit școlile la care să fie fotografiați pe lângă directorii vizibil emoționați. De câțiva ani, e o practică răspândită – iată încă o tribună electorală, încă un loc din care poți zâmbi la mulțime ca de pe afiș.

Școala e, evident, politică. Iar atunci când vine vorba de pus mâna și făcut, e chiar mai mult politică decât școală. În țara noastră, este una dintre cele mai dependente instituții de mofturile partidelor.


Copiii, profesorii, învățătorii sunt, mandat de mandat, cobaii unui sistem incompetent. Subfinanțat și aruncat la periferia interesului public, învățământul românesc se subțiază, se diluează pe an ce trece.

Nu vă spun însă nimic nou. Ce e nou și neschimbat, totodată, este această afișare a politicienilor de care vă vorbeam la momentele „înfloritoare”. Dacă ne uităm peste gard, vedem leopardul. Și nu arată bine deloc.

Anul școlar a început în Timiș cu cel puțin două licee importante împrăștiate în toate cele patru zări ale orașului, pentru că reparațiile clădirilor în care ar trebui să învețe elevii acestora nu s-au încheiat.

Cu câteva zile înainte de începerea orelor câteva unități nici nu se apropiau de obținerea autorizațiilor sanitar-veterinare.

Copiii se lasă tot mai des de școală în Timiș. Cică nu ar fi un procent îngrijorător, după ultimele cifre, însă dacă i-am privi ca pe ființe umane, și nu ca pe cifre, ne-am da seama că și un elev în plus care nu mai merge la ore ar trebui să ne îngrijoreze.

Sigur, în județul nostru leopardul nici nu e așa jigărit ca în alte părți, dar nici motive mari de bucurie nu prea avem. Dar mai ales, reprezentanții acelui sistem care sufocă educația nu ar avea niciun motiv să „sfințească” inaugurarea încă unui an în care mii de elevi sunt lăsați să plutească în ape tulburi. În locul lor, al politicienilor responsabili de soarta acestora, aș sta acasă. În locul lor, nu aș mai veni în curtea școlii doar să bat mingea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.